İzmirli ‘Seyyarlar’dan zabıtaya tepki

Erzincan’da mısır tezgahına el konulan seyyar satıcının üzerine benzin döküp kendini yakmasının ardından İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ve yönetim kurulu üyeleri zabıtanın yaklaşımın protesto etti.

GÜNDEM 04.08.2020, 15:47 Ecem Atabay
İzmirli ‘Seyyarlar’dan zabıtaya tepki

Dernek binasında yapılan protesto açıklamasına seyyar satıcıların yanı sıra Seyyar Satıcılar Derneği üyeleri katıldı. Bayramın ilk günü Erzincan’da zabıtanın ekmek teknesine el koymak istemesi üzerine kendini yakan ve hayati tehlikesi bulunan Yavuz P. isimli seyyar satıcıya destek verildi.

“Yoksulun, işsizin çaresi sokaklar”

Seyyar satıcıların yaz-kış, kar-çamur demeden sokakta olduğunu söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, “İşsiz ve çaresiz olan vatandaş ekmeğini seyyar satıcılık yaparak sokaktan çıkarır. Seyyar satıcılık, genellikle maddi zorunluluklar nedeniyle şehre göç etmiş, yaşam tarzlarını bilmedikleri bir ortamda, beş parasız, başlarını sokacak bir evden yoksun, derme çatma gecekondularda ve zor şartlarda tutunmaya çalışanların, vasıfsız ve işsiz kitlelerin fazla sermaye gerektirmeyen ve kolaylıkla işe başlayabilecekleri bir geçim kaynağıdır” dedi.

“Yılda 200 milyar TL sokaklardan geliyor”

Türkiye'de 1 milyon ev temizlikçisinin, 500 bin kağıt toplayıcı, 500 bin pazarcı, evden iş yapan bir milyon kişi olduğunu belirten Laçin, “Toplamda 6 milyon emekçiye iş sağlayan sokak ekonomisi milli ekonomimize her gün bir milyar liralık katma değer sağlıyor. Sokakların gizli kahramanları milli ekonomiye her yıl 200 milyarlık katma değer ekliyorlar” diye konuştu.

“Kurban olmayalım”

Seyyar satıcılığın hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir istihdam alanı olduğunu aktaran Başkan Laçin, “Milyonlarca vatandaş geçimini seyyar satıcılıkla sürdürmektedir. Bunu görmezden gelemeyiz. Seyyar satıcılar belediyelerin zabıta ekiplerince sokaklardan temizlemesi, yok etmesi gereken zararlı haşereler değil, içinde bulundukları kentin sosyal ve ekonomik hayatının can damarıdırlar. Bizim isteğimiz zabıtanın kovalamasına, seyyarın kaçmasına son verilmesidir” ifadelerini kullandı.

“Seyyar satıcılar birleşmeli”

Seyyar esnafla belediye zabıtasının karşı karşıya gelmeyeceği bir sürecin ancak seyyar satıcılık düzenli ve örgütlü hale gelmesiyle çözüleceğini sözlerine ekleyen Başkan Laçin konuşmasını şöyle tamamladı: “Yaşanan sorunlar yasal bir statüye kavuşturulmakla mümkün olur. Seyyar esnafın düzenli ve örgütlü hale gelmesi seyyar faaliyetlerin yasal statüye kavuşmasına ve sunulan seyyar mal ve hizmetlerin de daha sağlıklı olmasına olanak sağlayacaktır. Seyyar satıcıların yasal ve resmi statüye kavuşması daha rahat, daha sağlıklı bir ortamda çalışmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda sokakların huzura kavuşması genel olarak kentin huzura kavuşması demektir. Çünkü kent sokaklarıyla yaşar.”

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202