İzmir’deki kıraathanelerin yüzde 30’u kapandı

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, koronavirüs salgını sürecinde hükümetin esnafa hiçbir destek sağlamadığını ve İzmir’de pandemi sürecinde kıraathanelerin yüzde 30’unun kapandığını söyledi.

GÜNDEM 27.11.2020, 12:49 ecem ata
İzmir’deki kıraathanelerin yüzde 30’u kapandı

Salgının yeniden tırmanışa geçmeye başlamasıyla birlikte yeni kısıtlamalar uygulanmaya başladı. İlk fatura ise yine küçük esnafa çıktı. En büyük sıkıntıyı ise kıraathane esnafı yaşıyor. Yeni kısıtlamalar nedeniyle kıraathaneler tamamen kapandı. Bitme noktasına gelen kahvehane esnafı, hükümetten hibe desteği bekliyor.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, esnafın kapalı dükkânlarının kira, elektrik ve su faturalarını ödemeye devam ettiğini belirterek, “Gelirimizin olmamasına rağmen giderlerimiz aynı şekilde varlığını sürdürüyor. Bu elbette ki esnafın belini büküyor. Kıraathanelerin açık olduğu süre zarfında da oyun oynanmadığı için gelen giden olmuyordu. Çekim merkezini kaldırdığınız bir alandan bahsediyorum, hal böyle olunca açık olduğum süre zarfında da zarar ediyorduk. Mart ayından beri geçim sıkıntımız gün geçtikçe büyüyor” diye konuştu.

NEFES ALMAYA ZORLANIYORUZ

İlk kapanma sürecinde de kıraathane esnafına hiçbir destek verilmediğine vurgu yapan Kırdı, “Kredi verip esnafı borçlandırma dışında bir çalışmaları olmadı zaten. Boğazımıza kadar borca batmıştık. İlk kapanmayla beraber borç batağı büyüdü. Şimdi nefes almaya zorlanıyoruz. Ödemeler kapının önünde bizleri bekliyor, ödeme yapmam mümkün değil, dükkânım kapalı. Herhangi bir gelirim yok. Giderler, bir yandan borçlar bir yandan bu halk bu esnaf nasıl yaşamaya devam etsin! Bu ay itibariyle kredi ödemeleri başladı. Borcu olan esnaf ve zanaatkarlar kredi kefaret kooperatifinde olanlar için bu borçların ötelenmesi gerekiyor. Esnaf kara kara bu borçları nasıl ödeyeceğini düşünüyor. İzmir’de pandemi sürecinde kıraathanelerde yüzde 30 kapanma yaşandı hala daha kapanmalar devam ediyor. Büyük sorunlar yaşıyoruz her şeyi bir kenara bıraktık geçim sıkıntısına düştük” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202