İzmir’de İklim Değişikliği Zirvesi

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi” (İklimİn) projesi altında düzenlenen eğitim programı başladı.

GÜNDEM 08.10.2019, 12:33 08.10.2019, 12:39 Melis Çivici / [email protected]
İzmir’de İklim Değişikliği Zirvesi

Özel bir proje kapsamında İzmir’de gerçekleştirilen eğitim programında iklim değişikliğine dair önemli konular görüşüldü. Yoğun bir katılımın gözlemlendiği ve 3 gün sürmesi planlanan programda "İklim Değişikliğinin Ekolojik Sistemlerdeki Yeri", "Küresel İklim Politikaları" "Avrupa Birliği İklim Politikaları", "Kentlerde İklim Değişikliği ile Mücadele için Yeşil Altyapı Çözümleri", "Yerel İklim Eylem Planlaması ve Türkiye Pratikleri" konu başlıkları altında bilgiler verilecek ve iklim değişikliği birçok açıdan değerlendirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği ve Uyum Dairesi Başkanlığı Ar-ge ve Uygulama Şubesi Müdürü Ömer Öztürk eğitim sırasında yaptığı konuşmasında 2017 yılında başlayan projenin 2019 sonu, 2020 başı gibi biteceğini ifade etti.

Eğitim kapsamında konuşma yapan bir diğer katılımcı olan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Şükran Nurlu ise iklim değişikliğinin gelecekteki etki Sahabet alanları ve yaratacağı sorunlara değinerek, "İklim değişikliği; çevresel ve ekolojik bir değişim değil, iklim değişikliği; büyük oranda insan kaynaklıdır. İklim değişikliğiyle ilgili farkındalığın artması iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede önemli. Felaket senaryoları uzak bir geleceğe ait değil. Halihazırda hepsini yaşamaya başladık. Antalya' da bir hortum yaşadık. Bunun sonucunda 2 bin dönüm arazi zarar gördü. İstanbul'da 20 dakikalık yoğun yağış yaşadık yağışın maliyeti 1,2 milyonu buldu. İş dünyasını etkileyecek 3 önemli unsur var. Aşırı hava olayları, şu krizi ve göçler meydana gelecek. Bunlara hazırlıklı olmak lazım. Bu kapsamda ülkemizde iklim değişikliğiyle ilgili mücadelenin güçlendirilmesi için kamuoyu farkındalığı ve paydaş kapasitenin arttırılması için bakanlığımız tarafından iklim değişikliği alanında ortak çabaların desteklenmesi projesi yürütülüyor. Proje kapsamında; kamu kurum ve kuruluşları, kalkınma ajansları, üniversiteler, yerel yönetimler temsilcileri, iklim değişikliği konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, eğitim ve ihtiyaç analizleri yapılarak eğitim programları geliştirilmesi amacıyla düzenlenen bu 14. eğitim ilimizde gerçekleştiriliyor bundan memnuniyet duyduk" diye konuştu.

Aralarında Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Canan Madran, Prof. Dr. Sevinç Özkul, Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum, Dr. Nuran Talu gibi isimlerin bulunduğu eğitime ayrıca Muğla, Manisa, Ankara gibi çevre illerden ilgili kamu ve kuruluşlardan katılımcılar da geldi.

Yorumlar (0)
10°
açık
banner202