İzmir Milletvekili Çelebi, Koronavirüs’e karşı TSK’de alınması gereken tedbirleri sıraladı

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Koranavirüs nedeniyle TSK’da bir dizi önlem alınması gerektiğini belirtti. İşte o önlemler...

GÜNDEM 04.04.2020, 15:01 04.04.2020, 15:17
İzmir Milletvekili Çelebi, Koronavirüs’e karşı TSK’de alınması gereken tedbirleri sıraladı

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin önerdiği tedbirler şöyle:

1-Koronavirüsün Milli Güvenliğe yönelik tehditlerine dair kapsamlı çalışmalar başlatılmalıdır. Silahlı Kuvvetlerin hazır ve zinde tutulmasına dair alınan tedbir paketi ve uygulamaları belirli fasılalarla Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi açıklanmalıdır.

2-TSK KBRN birlikleri tüm teçhizatı ile faal hale getirilmelidir.

3-MSB tarafından Dikimevi Müdürlüklerince haftada 1 milyon maske, 5 bin tulum, İlaç Fabrikası Müdürlüğünce haftada 5 bin litre alkol bazlı dezenfektan üretildiği belirtilmiştir, bu sayının haftada 2,5 milyon maske ve 100 bin tuluma çıkarılacağı belirtilmiştir. Üretim miktarları ihtiyacı ne kadar karşılamaktadır? Burada her kuvvetin payı nedir? Halkın ihtiyaçlarına dönük üretim ve dağıtım yapılacak mıdır? Milli Savunma Bakanlığı açıklama yapmalıdır.

4-Birliklerde görevde olanlara maske takma zorunlu hale getirilmeli, birliklerde zorunlu dezenfektan noktaları tespit edilmelidir.

5-Görevin gerektirdiği durumlar ve uzaklık nedeniyle hastaneye erişimde problem yaşayabilecek birliklere test kiti, maske, dezenfektan öncelikli dağıtılmalıdır.

6-Deniz Kuvvetleri’nin “Sağlam Kuvvetleri Karantinaya Alma Konsepti” Amerikan Uçak Gemisi USS Roosevelt’de ve Hollanda’da yaşanan vakalardan görüleceği üzere ülke güvenliğine katkı sağlayan doğru bir uygulamadır. Ancak gemideki personelin karada sağlık tesisine gidip test yaptırma imkânı yoktur. Gemilere ivedi yeterli test kitleri dağıtılmalıdır. Özellikle denizaltı ve hücumbot, karakol botu, Sahil güvenlik botu gibi gemilerde sık sık COVİT-19 taramaları yapılması sağlanmalıdır.

7-Deniz kuvvetlerine günlük maske dağıtımı nedir? Maskelerin hijyenik kullanım ve dayanma gücü göz önüne alınırsa uzun seyre gidecek gemilere fazla miktarda verilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili tedbirler alınmalıdır.

8-Suriye, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz gibi yurtdışında görev yapan askerlerimiz için özel tedbirler alınmalıdır.

9-Bu kriz askeri tababetin özellikle biyolojik savaş açısından önemini ortaya koymuştur. Askeri hastane ve tababet sistemi zaman geçirilmeden tekrar tesis edilmelidir. TSK Sağlık Ordusunu kurmalıdır. Ordu İlaç Fabrikası da tam ve daimi olarak faal yapılmalıdır. Sahra hastanesi sayısı artırılmalı, özellikle büyük şehirler için kısa sürede faal hale getirmeye hazır olunmalıdır.

10-Yeni Askerlik Sistemi mevcut yaşanan krizde ne gibi sorunlar doğurmuştur? Ülkenin olağanüstü durumlara hazırlığında eksiklik yaratmakta mıdır? Bu konuda analizler yapılmalıdır.

11-Yaşanan salgın nedeniyle herhangi bir birliğe ikmal sıkıntısı yaşanmakta mıdır? Bu konuda açıklama yapılmalıdır.

12-ABD ordusunun 1929 ekonomik buhranında tarım alanında yaptıkları dikkate alındığında olağanüstü durumlarda tarım ve hizmet sektörlerini takviye bağlamında çalışmalar yürütülmelidir.

13-Terhis olacak askerlerin evlerine sağ salim ulaşabilmeleri için gerekli koordineler (ulaşım, gerekli izinler) İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde sağlanmalıdır.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202