İzmir'de Korkutan Deprem Uyarısı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir İzmir'de doğrudan kent merkezinden geçen 17 aktif fay bulunduğunu söyledi.

İzmir'de Korkutan Deprem Uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, birinci derecede deprem bölgesi olduğu bilinen İzmir’de 17 tane aktif fay hattı bulunduğunu söyledi. Ayrıca deprem ürete potansiyeline sahip bu fayların kent merkezinden geçtiği belirtildi. Tüm bu riskleri göz önünde bulunduran Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü (DAUM), olası deprem tehlikesine karşı 10 farklı senaryo üzerinden deprem master planı hazırlamak için çalışma başlattı. Yapılması planlanan çalışma ile yüksek şiddette bir deprem olması durumunda zararın en aza indirilmesi hedefleniyor. DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, herkesin olası İstanbul depremini konuştuğunu ancak İzmir'deki 17 fayın geçmişlerinin çok az bilindiğini belirterek dikkatleri olası İzmir depremine çekti. İzmir’de yaşanması muhtemel şiddetli bir depremin gündeme alınması gerektiğini söyleyen Sözbilir, hızlı bir şekilde çalışmalara başlanması gerektiğini vurguladı.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de yüksek şiddette bir deprem üretmesi beklenen 17 fayın, 10 farklı bölgede yer aldığını ve fayların bulunduğu kimi havzaların belli yerlerinde çürük zeminlerin bulunduğunu aktardı. Fayların haritalandırılması ve imar haritalarına işlenmesi için bir çalışma başlatacaklarını ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, “Bu faylar 10 bölge içerisindeki farklı yerlerde bulunduğundan hepsi için tek tek deprem senaryosu oluşturacağız. Deprem senaryoları oluşturmadan önce İzmir'de yapı stoğunun ortaya çıkarılması gerekiyor. 20 yıl içerisinde çok ciddi bilimsel gelişmeler yaşandı. O bilimsel gelişmeleri master planına yansıtmak ve o planı il ölçeğinde yapabilmek için böyle bir çalışma başlattık dedi. Prof. Dr. Sözbilir, Örneğin Tire fayı deprem ürettiğinde burada nasıl bir yıkıma neden olacak, onu önceden bilmek, buna göre afeti yönetmek için gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Bilim insanlarının ve tüm Türkiye’nin gözünün İstanbul’da olduğunu ancak İzmir’de yaşanacak bir depremin İstanbul’a göre daha tehlikeli sayılabileceğini anlatan Prof. Dr. Sözbilir, “İstanbul'un içerisinden diri bir fay geçmiyor. Orada Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu fayından dolayı bir deprem oluşursa İstanbul'un nasıl etkileneceği değerlendiriliyor. Ama İzmir'de doğrudan kent merkezinden geçen 17 fay var. Bunların geçmişlerini çok çok az biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla öncelikle bu fayları tanımaya çalışıyoruz. Bu fayları tanımak için hendek tabanlı paleosismoloji çalışmaları, haritalandırma çalışmaları gibi çok sayıda çalışma yapılıyor. İzmir'de yaklaşık 330 yıldır yıkıcı deprem olmuyor. Son deprem 1688 yılında üretildi ve ciddi anlamda can ve mal kaybı yaşandı. Ancak o zamandan beri deprem olmadığı için İzmir'de deprem riski çok daha fazla. Çünkü 17 fay var ve bunların hangisinin ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz. Bunları belli tahminler yaparak, belli çalışmalar yaparak anlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
14°
açık
banner202