Engelliler Artık Yeter Diyor!

İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği bugün saat 12.00’da Karşıyaka Çarşı İş Bankası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

GÜNDEM 07.08.2020, 15:05 Ecem Atabay
Engelliler Artık Yeter Diyor!

Engelli bireylerin haklarını korumak ve savunmak amacıyla düzenlenmiş 5378 Sayılı Engelli Yasası’nda; engelli bireylerin toplum yaşamındaki ulaşımını konu alan geçici 3. maddesi hala kalıcı madde statüsüne geçmedi. Erişilebilirlik başlığı altında olan bu geçici yasanın 7 yıllık uyum sürecinin tamamlanmasının ardından kalıcı madde olarak yasaya dahil edilmesi gerekiyordu. Yasanın kabulünün üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen hala kalıcı olarak kabul edilmedi. bunu protesto etmek ve engelli bireylerin temel haklarını savunmak için bir araya gelen grup basın açıklamasının  ardından dağıldı. Eyleme Karşıyaka, Konak, Karabağlar, Foça, Menemen, Güzelbahçe, Buca Kent Konseylerinin Engelliler Meclisi üyelerinin yanı sıra Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu ve Karşıyaka Belediyesi meclis üyeleri de katıldı. Açıklama metnini İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği Dönem Sözcüsü Hülya Polat okudu.

“5378 Sayılı Engelli Yasasının Geçici 3.Maddesine Hayır! 5378 Sayılı Engelli Yasası kabul edileli 15 yıl olmuş. Bu kanunun önemli maddelerinden birisi olan “Erişilebilirlik” geçici maddeye teslim edilmiş, uygulanamaz olmuştur. “Geçici madde” Kamusal mekanlar ve toplu taşıma araçlarının “Erişilebilirlik” kriterlerinin sağlaması için yedi yıllık uyum/geçiş süreci belirliyor ve bu 7 yıl, 15 yıl geçmesine rağmen bitmiyor. Yine aynı geçici madde, Erişilebilirlik kriterlerinin sağlanması için belirtilen tarihler 5 defa değiştirilerek uzatıldı. 5378 Sayılı “Engelliler Hakkında Kanun 10 milyondan fazla engellinin temel insan hakları değil Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, şirketler, işletmeler, hatta kamu kurumlarını masraftan kurtaracak istek ve tercihler için yapılıyor. Düzenlemelerin sürekli erteleme yerine bir an önce engelli bireyin yaşam koşullarını kolaylaştırıcı olması önemli ve acildir. Özellikle özel ve kamu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişilebilirliğine uygun olması zorunludur. Bİzim hedefimiz: Engelli bireylerin toplum içinde temel hak ve özgürlüklerden eşit olarak faydalanır durumda olmalarıdır. Bizim bugün bunları konuşuyor olmak yerine amacımız 2005 yılından günümüze kadar 5378 sayılı engelliler hakkında  kanunun tüm koşullarının tamamlanmış ve uygulanıyor olmasıdır. Özet olarak, kamusal mekanlara ve toplu taşıma araçlarına erişilebilirlik kriterlerini sağlamaları için verilen yıllar içinde sürekli uzatılan ek sürelere 1 yıl daha eklenmiştir. Geçici 3. Maddesinde yapılan değişiklikler temel insan haklarına aykırıdır. Geçici 3. Maddesinde yapılan değişiklikler Türkiye’nin 14 yıl önce kabul ettiği ‘Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin’ Sözleşmeye, dolayısıyla da anayasaya aykırıdır. Uluslararası sözleşmelere aykırı bir düzenleme insan hakları ihlalidir. Yasalardaki düzenlemelerin, kuralların en kısa sürede hayata geçmesini talep ediyoruz. Bu uygulama Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin erişilebilirlik, evrensel tasarım, makul düzenleme ilkelerine ve sözleşmenin temel insan hakları ilkelerine aykırıdır. Bu kanun değişikliğini talep edenler, kabul edenler, meclise kanun tasarısı olarak sunanlar ve mecliste kabul edip onaylayanlar Anayasaya göre temel insan hakkı ihlali suçunu işlemektedirler. 5378  sayılı kanunun Geçici 3. maddesindeki ‘temel hükümlerin kalıcı yasa maddesi haline getirilerek Geçici 3. maddenin yasadan çıkarılması için engelli hakları örgütlerini bir araya gelmeye çağırıyoruz. ERİŞİLEBİLİRLİK İNSAN HAKKIDIR!”

Yorumlar (0)
12°
açık
banner202