Engelli ailenin ‘engelsiz’ kızı

İşitme engelli ebeveynlerin kızı olarak dünyaya gelen Deren Elmalı Kaya, ailesinin rahatsızlığından dolayı öğrendiği işaret dili sayesinde konuşamayan bireylerin sesi oldu.

GÜNDEM 18.08.2019, 12:01 18.08.2019, 12:08
Engelli ailenin ‘engelsiz’ kızı

İşitme engelli ebeveynlerin kızı olarak dünyaya gelen Deren Elmalı Kaya, ailesinin rahatsızlığından dolayı küçük yaşlarda öğrendiği işaret dili sayesinde konuşamayan bireylerin sesi oldu. Bu konuda daha çok insana yardım edebilmek bu dili yaygınlaştırmak için işaret dili tercümanlığını meslek olarak edinmiş ve 4 aydır Karşıyaka Belediyesi’nde göre yapıyor. İşitme ve konuşma engelli bireylere en hızlı şekilde en doğru kurumdan hizmet alması için çalışıyor.

Karşıyaka Belediyesi Halkla İlişkiler Departmanı’nda görev alan Kaya, işitme ve konuşma engelli vatandaşlara profesyonel tercümanlık yaparak belediyenin vatandaşlara daha sağlıklı ve daha profesyonel hizmet verebilmesi için tercümanlık yapıyor. Konuşamayan ve duyamayan vatandaşlar için belediye ile arasındaki iletişimi sağlıyor ve çözümü hızlandırarak vatandaşlara geri bildirimde bulunuyor.

İşini severek yapıyor

İşini severek yapan ve daima güler yüzlü olan Deren Elmalı Kaya, halkın sevgisini şimdiden kazanmış ve ‘yardım meleği’ olarak anılıyor. Anne ve babasının engellerinden dolayı çok küçük yaşta öğrendiği bu dili ‘ana dili’ olarak tanımlıyor. Küçük yaşlarından itibaren sadece ailesine değil, ihtiyacı olan tüm engellilere işaret dilini kullanarak yardım etmeye Bahis Siteleri çalıştığını anlatan Kaya “Ben tıp literatüründe ‘CODA’ olarak tanımlanan, yani ebeveyni işitme engelli olup kendisi engelli olmayan bir bireyim. İşaret dilini ailemden görerek, çok küçük yaşlarda öğrendim. İlk onların tercümanı oldum. Sonra çevremizdeki engelli insanlara da yardım etmeye başladım. Sessiz dünyanın içinde büyüdüğüm için sıkıntılarını çok iyi anlıyorum ve onlara en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi.

Profesyonel olarak 10 yıldır işaret dili tercümanlığı yaptığını söyleyen Kaya, şöyle devam etti: “Daha fazla insana yardımcı olabilmek için, gerekli sertifikaları alıp 10 yıl önce işaret dili tercümanlığı yapmaya başladım. İşitme engellilerin karate, judo taekwondo ile kadın hentbol milli takımlarının tercümanlığını yapıyorum. 4 aydır Karşıyaka Belediyesi’nde görev yapmaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Sadece belediyedeki işleri değil, tüm sıkıntıları için işitme engellilerimize hizmet vermeye çalışıyorum. Kendi cep telefonumdan dahi gece gündüz herkese yardımcı olmaya gayret ediyorum. Bir kurumda profesyonel işaret dili tercümanının bulunması gerçekten çok önemli bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı gören ve gereğini yapan Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a, Karşıyaka’da yaşayan tüm işitme engellerimiz adına teşekkür ediyorum ve örnek olmasını diliyorum.”

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202