En Çok Değiştirilen Soyad “Top” Oldu

Mahkeme kararı gözetilmeksizin ad ve soyadın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulama kapsamında bugüne kadar 188 bin 129 kişi soyadını değiştirdi.

En Çok Değiştirilen Soyad “Top” Oldu

Uygulamada en çok değiştirilen soyisim 2026 ile "Top" olurken; onu 1023 kez ile "Koyun", 736 kez ile "Satılmış", 716 kez ile "Çakal" soyisimleri takip etti. Ad ve soyadında yazım ve imla hatası gibi sebeplerden kaynaklı mahkeme kararı aranmaksızın değiştirme hakkından yararlanmak isteyen pek çok vatandaş soyadını değiştirdi. Bugüne kadar 188 bin 129 kişi soyadını değiştirdi, 74 bin 708 kişi ismini düzeltti. Bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamanın 3 Kasım 2019 tarihinde sona ereceği öğrenildi.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nunda yapılan bu değişiklikle birlikte vatandaşlar belli bir süre için Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilecekti.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ad ve soyadının değiştirilmesine yönelik talepleri geçen yıl Aralık ayından itibaren ülke genelinde almaya başladı. Uygulama kapsamında ülke genelinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerine ismini düzeltmek, soyadını değiştirmek isteyenler tarafından yoğun başvuru yapıldı. Başvurular kapsamında Top, Koyun, Karpuz, Karabaş, Ördek, Kör, Dana, Çürük, Armut, Davul, vb. 74 bin 708 kişinin soyadı mahkeme kararı aranmaksızın değiştirildi.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202