Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Kapatılıyor

Hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi taslağına göre, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde daire başkanlıkları olarak dağıtılacak.

GÜNDEM 11.10.2019, 10:09 11.10.2019, 10:47 Melis Çivici / [email protected]
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Kapatılıyor

Yeni hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi taslağına göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılması söz konusu. Yeni kararla, kapatılacak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde daire başkanlıkları halinde görev yapacak.

1976 Yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü altında faaliyet  gösteren doğa koruma ve milli parklar çalışmaları, 1976 yılından itibaren Milli Parklar ve Avcılık Genel Müdürlüğü adıyla yürütülmüştü. 1982 Yılında Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığı birleştirilince de Milli Parklar Daire Başkanlığı olarak yeniden düzenlenmişti.

Kurumun Genel Müdürlükten Daire Başkanlığı’na çevrildiği dönem, doğayı koruma çalışmaları bakımından Türkiye’nin en pasif kaldığı süreçlerden biri olarak anılmaktaydı. 1991 yılında tekrar Genel Müdürlük düzeyine çıkartılan kurum, 28 yıldır Genel Müdürlük düzeyinde faaliyet gösteriyor.

Doğayı korumak ve olası tahribatları önlemek üzere çalışmalar yürütülen kurumun, yeni hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Betasus tekrar daire başkanlıklarına dönüştürülmesi planlanıyor. Mevcut değişimle ilgili tartışmaları TBMM Çevre Komisyonu CHP sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

123 Sivil Toplum Kuruluşu’nun değişiklikle ilgili taleplerini aktaran Murat Bakan yaptığı konuşmada, “Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü kapatılmak ve Orman Genel Müdürlüğü altında Daire Başkanlığı yapılmak isteniyor. Yeryüzündeki en önemli 7 gen merkezinden biri olarak bilinen ülkemiz, biyolojik çeşitlilik bakımından bulunduğumuz coğrafyanın en önemli ülkesidir. Stratejik konumuyla Türkiye çok sayıda türün varlığını sürdürebilmesi bakımından anahtar ülke konumundadır. Bu nedenle doğa koruma alanındaki sorumluluğumuz herhangi bir ülkeninkinden daha fazladır. Doğa korumanın ülkemizde daha güçlü, tek bir yapı altında toplanması gerekirken var olan kurumları zayıflatmak, ülkemizin doğasını talan eden siyasal iktidarın doğaya bakışını da yansıtmaktadır. Yapılması gereken, öncelikle Tabiat Varlıklarını Koruma ile Doğa Koruma Millî Parklar Genel müdürlüklerinin tek bir çatı altında birleştirilmesi, ardından derhâl bir Doğa Koruma Yasası çıkarmak olmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)
14°
parçalı bulutlu
banner202