Denetimli Serbest Hükümlülere İstihdam Fırsatı

İzmir Milli Piyangocular ve Şans Oyunları Bayileri Odası, mahkumları topluma kazandırmak için eğitimler düzenliyor.

GÜNDEM 17.10.2019, 10:28 17.10.2019, 10:35 Melis Çivici / [email protected]
Denetimli Serbest Hükümlülere İstihdam Fırsatı

İzmir Milli Piyangocular ve Şans Oyunları Bayileri Odası,  gerçekleştirdiği eğitimlerle kader mahkumlarını topluma kazandırmayı hedefliyor. İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Milli Piyangocular ve Şans Oyunları Bayileri Odası, Karabağlar İŞKUR ve KOSGEB’in işbirliğinde, 25 hükümlüye girişimcilik eğitimi verildi. İŞKUR tarafından katılımcılara günlük 20 lira verilirken, eğitici giderlerini ise Piyangocular Odası karşıladı.

4 Gün süren eğitimlerin sonunda girişimcilik sertifikası almaya hak kazanan denetimli serbest hükümlüler, “Eski mahkum” statüsü kazandıklarında ise hibe programlarından faydalanarak kendi işletmelerini kurabiliyor. Pek çok kuruluş işbirliğindeki eğitimlerin amacı, hükümlüleri suç batağından uzak tutmak olarak belirtiliyor.

İzmir Milli Piyangocular ve Şans Oyunları Bayileri Odası Başkanı Paşa Çakmak, Denetimli Serbestlik Uygulaması’ndan faydalanan hükümlülere, bu eğitimler sayesinde kendi işlerini kurma fırsatı verdiklerini ifade etti. Çakmak yaptığı açıklamada, “Eğitim alan denetimli serbest olan hükümlüler, iş kurmaları için  bürüt asgari ücretin 15 katı hibe alabiliyorlar. Kader mahkumlarını topluma kazandırmak, vatanına, milletine ve çevresine yararlı bireyler olmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Denetimli hükümlü dostlarımız kralbet iş kurdukları zaman istihdam yaratacaklar, vergi verecekler, üretecekler. Tüketen, hazırdan geçinen değil, bileğinin hakkıyla ekonomiye katkı koyan bir kesimi oluşturacaklar.  Bu durumda olan 30 bin kişi daha var. Eğitim çalışmalarımız bundan sonra da sürecek. Bunu bir vatandaşlık vazifesi olarak görüyoruz’ dedi.

“Öncelik, Kendi Ayakları Üzerinde Durmalarını Sağlamak”

Eski hükümlülerin iş ve sosyal hayata katılımlarının zor olduğunu ve kimsenin kendilerine iş vermek istemediğini belirten Çakmak, “Dolayısıyla bu insanlar iş bulamadıkları için çoğu zaman eski hayatlarına dönmek zorunda kalıyor. Öncelikli bu kişilerin cezalarını çektikten sonra hayatın içine karışıp kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak. Bunun yanında işletmelerinde kendi gibi kader mahkumu olan kişileri de çalıştırmalarını öğütlüyoruz.’ şeklinde konuştu.

Eğitimle oluşan istihdama önem verdiklerini belirten Karabağlar İŞKUR Şube Müdürü Yalçın Altun ise, “Yılda iki defa ilana çıkılıyor. Eğitimlerden yararlanmak isteyenlerin ilanları takip edip başvuru yapmaları gerekiyor. Programa kabul edildikleri takdirde, kendi işlerini kurabilmeleri için öncelikle sertifika alacaklar, sonra hibe projelerine müracaat edebilecekler. Kredi alabilmek için mutlaka girişimcilik belgesine ihtiyaçları var. Burada, ‘Proje nasıl hazırlanır?’, ‘İşletmeleri ayakta tutmak için neler gerekir?’ gibi konularda kursiyerlerimizi eğitiyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202