Covid19 Döneminde İçe Dönüş Otoportre Fotoğraf Hareketi

Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) eski üyeleri olarak yıllar sonra ONEfoTIME adı altında yeniden bir araya geldi.Kaynak: Covid19 Döneminde İçe Dönüş Otoportre Fotoğraf Hareketi!

GÜNDEM 29.05.2020, 09:09
Covid19 Döneminde İçe Dönüş Otoportre Fotoğraf Hareketi

Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada ise şu cümlelere yer verildi;

"Covid19 salgını dönemine denk gelen buluşmamızda dünyamızın, hayatlarımızın ve benliğimizin geldiği noktayı en iyi bildiğimiz yöntemle, fotoğrafla anlatma, insanların da kendilerini ifade etmelerine tanık olma ihtiyacı hissettik.

İlk kez Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde görülen yeni tip Koronavirüs (Covid19), insanlığın önüne tarihin en büyük tehditlerinden biri olarak çıktı. Bu virüs 3 milyondan fazla kişiye yayıldı, bütün yaşamı etkiledi.

Hayatın her alanına hızla uzanan gölgesi nedeniyle milyonlar evlerine kapandı, içlerine döndü. Kişilerin kendileriyle yüzleştiği, şekillenmekte olan yeni dünya düzeninde hem kendini hem de çevresini sorguladığı bir dönemdeyiz artık.

Dünyayı diz çöktüren bir salgınla karşı karşıya kalmışken yuvasına ve kendine sıkışan insanoğlu yılmadı, direndi. Önce dört duvar arasından, santimetrelerle sınırlandırılmış pencerelerden ve balkonlardan dünyayı görmeye çalıştı. Aryalar söylendi, danslar edildi, soneler okundu William Shakespeare'den, çocuk bahçesi de oldu, spor salonu da. Balkonlarda resim çizdik, fotoğraflar çektik ya da yan binada belki de hiç tanımadığımız kişilere el salladık.

Bir süre sonra teknolojiye sarılıp canlı yayınlarla sevdiklerimize ve dünyaya bağlanmak için programlar aradık, öğrendik ve kullanmaya başladık. Kimileri de sessiz sedasız içine kapandı, günler haftalar geçtikçe diğerleri de onlara katıldı; kendimize döndük. 

İnsanoğlunun çağlardan bu yana kendine ayna tutarak giriştiği "özünü bulma" arayışı salgın koşullarıyla birlikte hızlanmış oldu. Peki bunu nasıl ifade edeceklerdi?

Varlığının kanıtını sanatın birçok yönüyle ortaya koyan insanoğlu, otoportre ile ruhun derinliklerine inmenin pek çok örneklerini de vermişti bugüne kadar;

Yaşadıkları tecrübeler, acılar ve sevinçlerle yoğrulan bu sanatçıların kendilerini arama ve yansıtma çabalarını ifade biçimleri otoportreler oldu hep.

Geçirdiğimiz bu zorlu süreçte siz de duygularınızı, düşüncelerinizi,  değişimlerinizi anlatan otoportreler çekerek Covid19 Döneminde İçe  Dönüş Otoportre Fotoğraf Hareketi'ne destek olabilirsiniz.

Instagram hesaplarımız;

@onefotime #onefotime #memyselfandcovid19 #covid19veben #covid19andme #benvecovid19 #meandcovid19 #covid19rebirth #covid19portrait #facetocovid19 #covid19otoportre #covid19dankendime #covid19faceyourself #covid19bendekalan #covid19homealone #sameshitdifferentdaycovid19 #hergunaynibokcovid19 #milestonecovid19 #kilometretasicovid19 #nefesimikesmeCovid19 #bencovid19dabuyum

Başlatılan bu otoportre hareketini Serap Şahan Sokol'un hazırladığı “manifesto” ile duyuruyoruz.

ONEfoTIME üyeleri

- Op. Dr. C. Ata BOZOKLAR; Florence Nig. Has. Uluslarası Hasta Hiz. Medikal Direktörü
- Dr. Öğrt. Üyesi Alahattin KANLIOĞLU; Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi
- Adnan SOKOL; Fotoğrafçı - Eğitmen
- Serap Şahan SOKOL; Fotoğrafçı - Eğitmen
- Yosun CENGİZ; Ziraat Mühendisi, Cravo Ekipmanları Ortadoğu Müdürü 
- Dr. Selmin ÖZKAYA; Deri Mühendisi
- Banu Büte YAPAR; Gazeteci
- Cemal HAZNECİ; Kimyager
- Ümit ZAĞLI; Fotoğrafçı, Etkin Fotoğraf (2008) kurucu, Genel Müdür"

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202