CHP'li Sertel: "Belediyelerin Alacaklarına Göz Diktiler"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, belediyeye ödenen paylardan yüzde 40 oranında kesinti yapılmasının iade edilmesini ya da ertelenmesini istedi.

CHP'li Sertel: "Belediyelerin Alacaklarına Göz Diktiler"

İller Bankası tarafından belediyelere ödenen paylardan yüzde 40 oranında kesinti yapılması CHP Milletvekili Atila Sertel tarafından gündeme getirildi. CHP’li Sertel, bu kesintinin yapılmasının iptal edilmesini veya ertelenmesini istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ekim ayı itibariyle başlayan kesintilerin ertelenip ertelenemeyeceği ya da iptalinin söz konusu olup olmadığını sordu.

Ekim ayı itibariyle Büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçlarına karşılık genel bütçe vergileri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarda kesinti yapılmaya başlandı. Atila Sertel, bu uygulamanın hali hazırda borcu bulunan belediyeleri çok daha zor duruma sokacağını belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere belediyelerin kamu kurumlarına olan borcunun İller Bankası ödeneğinden kesilmeye başlandığını ifade eden Sertel, “Daha önce basın sektöründe aynı uygulamayı yaptılar. Basın İlan Kurumu’nu Maliye Bakanlığı’nın tahsilatçısı haline getirdiler. Şimdi de İller Bankası’nı belediyelerin borç tahsilatçısı yaptılar. Parti ayrımı gözetmeksizin Türkiye’de birçok belediye borçlu. Seçimlerin üzerinden kısa bir zaman geçti. Seçilen başkanların çoğu da koltuğa borçlu oturdu. Belediyelerin en önemli gelirlerinden biri olan İller Bankası ödeneğinin yüzde 40 oranında kesilmeye başlanması bu belediyeleri daha zor duruma sokacaktır. Bu oran çok yüksek. Kesintiler devam ettiği takdirde birçok belediye yatırım yapmak ve personel maaşlarını ödeyebilmek için elindeki arazileri satışa çıkaracak sahabet ve bu arazileri değerinin altında satmak zorunda kalacaktır. Bu karar yürürlüğe girdiğinde dört aylık bir erteleme getirilmişti. Şimdi de ya bu karardan tamamen vazgeçsinler ya da ülkenin ekonomik şartları düzelinceye kadar ertelesinler” dedi.

Yandaşa göz yumarken belediyenin alacaklarına göz dikildiğini belirten Sertel, . AK Partili belediyelerden de aynı kesintinin yapıldığını ancak o belediyelere İller Bankası tarafından kolaylıkla kredi verildiğini dile getirdi.  

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202