CHP İzmir Milletvekili Kani Beko yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı!

Son günlerde ilaç firmalarının zam beklentisi nedeniyle depolara ilaç vermekten kaçındığı iddiasını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sıkıntının kurun erken sabitlenmesi ve sonrasında yaşanan artışlardan kaynaklı olduğunu belirtti. Vatandaşın en temel sosyal haklarından birisinin sağlık hizmeti olduğunu hatırlatan Beko, Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı.

GÜNDEM 14.02.2020, 13:31 15.07.2020, 10:13
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı!

Ülkenin, AKP iktidarının başarısız politikaları sonucunda ağır bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, son günlerde ilaç firmalarının zam beklentisi nedeniyle depolara ilaç vermekten kaçındığı iddiasını dile getirdi. Beko, sıkıntıların kurun erken sabitlenmesi ve sonrasında yaşanan artışlardan kaynaklı olduğunu belirtti. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP’li Beko, “Bu nedenle hastanelerimizin pek çoğunun ilacını alamadığı yönünde bilgiler yansımaktadır. Tansiyon, epilepsi, grip ilaçları hatta ağrı kesicilerin dahi bulunmadığı yurttaşlarımız tarafından vurgulanmaktadır. Sağlık hizmeti vatandaşın en temel sosyal hakkıdır ve devlet bunu kâr ya da tasarruf etmeyi düşünmeden vermek zorundadır” dedi.

İLAÇLAR BULUNMUYOR

Fiyat güncellenmesi nedeniyle eczanelerin ilacı bulma konusunda sorunlar yaşandığını söyleyen Beko, “Bize gelen bilgilere göre, çok önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmuyor. Piyasada ilaç bulma konusunda yaşanan sorun bazı hastalar açısından tehlike oluşturmaya başladığı bilgileri geliyor. Bu son derece vahim ve önemli bir sorun. Yetkililer bu sorunu bir an önce çözmelidir” uyarısında bulundu. Beko, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç için belirlenen döviz kuru ile reel döviz kuru arasındaki makasın çok açılmış olmasının, ilaç konusunda yüzde 60’lara varan bir ithalatın olduğuna dikkat çekti. Yerli ilacın hammaddesinin yurtdışından getirildiğinin altını çizen Beko, “20 Şubat'ta yürürlüğe girecek yeni kuru bekleyen firmalar, ürettikleri ilaç adedini azaltıyor veya hiç üretmiyor. Yurtdışından getirdikleri ilaçları piyasaya vermiyor. Bu yıl ağustos ayında yaşadığımız döviz krizinden sonra firmalar çok daha fazla tedbir aldı" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM

Bir çok vatandaşın ağrı kesiciden tansiyon ve diyabet ilacına erişemediğini ve ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Beko,“ Bu konuda bir çok vatandaşımızdan bana ve diğer milletvekili arkadaşlarımıza sorunun çözülmesi için telefonlar geliyor. Konuyu genel kurulda da dile getirmeye çalıştım. Yardım istiyorlar. Hastalar da ciddi sıkıntı içinde. Bir eczacı arkadaşım, “Depoları arıyoruz, onlarda olmadığını öğrenince diğer eczacı arkadaşlarımıza soruyoruz. Üç kutu ilaç alması gerekirken, bulabilirsek bir kutuyla yollayıp, 'idare et' diyoruz. Sorun acil çözülmeli. Geri dönülmez olaylara, hasta kayıplarına yol açabilir. Türkiye'nin her yerinde sıkıntı var.” dedi. Bu çok kötü bir durum. Buradan ilaç sıkıntısını çözmek için Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum.”

Yorumlar (0)
24°
açık
banner202