Sonunda beklenen oldu ve dolar/TL 7 TL'yi aştı!

Koronavirüs salgının ardından 7 TL sınırına kadar yükselerek, ara ara 7 TL sınırını aşan Dolar/TL yeni güne 6,99 TL'den başlamıştı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle bugün Türkiye'de piyasalar tatildeyken dolar/TL 7 TL sınırını aştı. Euro/TL ise 7,70 TL seviyesinde. Altının gram fiyatında da düşüş eğilimi sürüyor.

EKONOMİ 01.05.2020, 12:35
Sonunda beklenen oldu ve dolar/TL 7 TL'yi aştı!

Piyasaların tatil olduğu 1 Mayıs gününe dolar/TL 6,98 seviyesinde başlamıştı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sebebiyle bugün Türkiye'de piyasalar tatildeyken Dolar 7 TL’yi aştı.  Dolar/TL kuru bugün saat 11:50 sıralarında 7'nin üzerine çıktı. Kur 7.0172'den işlem gördü.

Euro/TL de 7,70 seviyesinde seyrediyor.

Dün Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal gazetecilerin sorularını yanıtlarken bankanın bir kur hedefi olmadığını söylemişti.

Bir gazetecinin Merkez Bankası’nın rezervlerinin eksiye geçtiği yönündeki yorumları hatırlatması üzerine Merkez Bankası Başkanı, “Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Risk iştahı azaldı. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı oldu. Bizim de diğer merkez bankalarında olduğu gibi dalgalanmalar ve rezerv seviyelerinde dalgalanma olabiliyor. İletişimimizde sıklıkla söylediğimiz gibi toplam rezervler üzerinden rezervleri değerlendirmek gerekir. Genel rezerv seviyemiz kısa vadeli yükümlülükler açısından bir sıkıntı olacağını değerlendirmiyoruz” yanıtını vermişti.

Mayıs ayının ilk gününde ne kadar olduğunu merak edilen altın fiyatlarının alış ve satış fiyatınında düşüş yaşandı.

Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve resmi tatil olduğu için piyasalar kapalı.

Altın fiyatları güne düşüşle başladı.

Çeyrek altın bugün 617 liradan satılırken gram altın 378 lira, Cumhuriyet altını da 2 bin 466 liradan alıcı buluyor. 

Dünya piyasalarında corona virüsüne bağlı gelişmeler takip edilirken, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Türkiye’de piyasalar kapalı.

Piyasalar dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ‘Enflasyon Raporu' ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarını takip etti.

ENFLASYON BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında konuştu. 2020 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 7,4, 2021 yıl sonu tahmini yüzde 5,4 orta vadede enflasyon tahmini 5 oldu.

BKM'NİN KONTROLÜ MERKEZ’E GEÇTİ

Ödeme teknolojileri ve stratejileri geliştiren Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM) hakim ortak Merkez Bankası oldu. 10 yıldır kurumun genel müdürü olan Dr. Soner Canko görevinden ayrıldı. Canko’nun yerine Celal Cündoğlu vekaleten getirildi.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN NAKİT HAMLESİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kredi vermelerini sağlamak için bankalara verdiği parayı daha da artırma kararı alırken corona virüsü salgınının ekonomide yarattığı tahribata karşı başka ek bir tedbir açıklamadı.

ECB corona virüsü tahribatıyla mücadele için 1.1 trilyon euro değerinde varlık alımı da dahil olmak üzere bir buçuk aydır çeşitli tedbirler açıkladı.

ECB bankalara verdiği uzun dönemli kredi için olan faizi yüzde -0.5'ten yüzde -1'e indirdi, yani bankalara kredileri kullanmaları ve bunu reel ekonomiye aktarmaları için ödediği parayı artırdı.

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202