Prof. Dr. Bitlisli, “Kurban derilerinin doğru yüzülmesi ve saklanması milyonlarca liralık kazanç demektir”

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte kurban derilerinin ekonomik değeri ile ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, “Kurbanlık hayvanların uygun şartlarda kesilmesi, yüzüm işlemlerinin doğru şartlarda yapılması ve uygun şartlarda saklanması, ekonomimize milyonlarca lira kazandıracak veya kaybettirecek kadar önem taşımaktadır” dedi.

EKONOMİ 29.07.2020, 12:40 Ecem Atabay
Prof. Dr. Bitlisli, “Kurban derilerinin doğru yüzülmesi ve saklanması milyonlarca liralık kazanç demektir”

Kurban Bayramında yaklaşık 3 milyon 500 bin hayvan kesileceğinin tahmin edildiğini söyleyen Prof. Dr. Bitlisli, “Kurban derilerinin ekonomik değeri yaklaşık 300 milyon TL’dir. Ham deriler, katma değeri yüksek kullanım eşyalarına dönüştürüldüğünde ise ekonomik değeri katlanarak artmaktadır. Kurbanlık hayvanlarının uygun şartlarda kesilmesi, yüzüm işlemlerinin doğru şartlarda yapılması ve uygun şartlarda saklanması, ekonomimize milyonlarca lira kazandıracak veya kaybettirecek kadar önem taşımaktadır. Ancak, bilgisizlik nedeniyle kurban derilerinde önemli oranlarda kayıplar yaşanmaktadır. Rakamlardan anlaşılabileceği gibi kesilen bütün hayvanların derilerinin sağlam olarak elde edildiği varsayılırsa, çok yüksek bir parasal değer ve ülke ekonomisine büyük katkı söz konusu olacaktır. Kurban derilerinden elde edilecek bu milli servetin değerlendirilmesi, ham derilerini hatasız, kusursuz, kayıpsız elde edilmesine ve özenle korunmasına bağlıdır. Bu sebeple kesim öncesinde, kesim sırasında ve kesimden sonra ham deriyi korumak amacıyla alınacak önlemlerde çok titiz ve bilinçli davranmak gerekmektedir. Ham deri çok değerli bir organik maddedir ve yüzüm işleminden sonra, havaların da sıcak olması nedeniyle kısa süre içinde tuzlama yapılması gerekliliği büyük önem arz etmektedir” dedi.

Derilerin korunmasında dikkat edilecek hususlar

Ham derilerin korunması sırasında dikkat edilmesi gereken faktörleri sıralayan Prof. Dr. Bitlisli; “Yüzülen deride kalan yapışık et ve yağ parçacıkları deride delik, kesik ve çizik oluşturmadan özenle sıyrılmalıdır. Deride et ve yağ parçacıklarının kalması, koruma amacıyla deriye verilecek tuzun deri içerisine nüfuz etmesini engeller ve ham derinin kolaylıkla bozulmasına sebep olur. Yüzülen ham deriler kan, idrar vb. pisliklerden arındırılmak amacıyla kesinlikle yıkanmamalıdır. Yüzüm sonrası deriler yaklaşık 1 saat kadar serin ve hava akımı bulunan bir yerde vücut ısısının düşmesi için bekletilmelidir. Bu haldeki ham deriler dikkatlice tuzlanmalı, tuzlanmış ve tuzlanmamış deriler kesinlikle güneşte kurutulmamalıdır. Koruma amacıyla küçükbaş ham deriler için deri başına 2-3 kg kadar, büyükbaş ham deriler için 8-10 kg civarında, kalın tanecikli (2-3 mm) temiz ve kuru tuz; derinin et tarafına iyice ovularak tüm yüzeye yaydırılmalı ve ham derinin suyunun uzaklaşması için serin ve havadar bir yerde bekletilmelidir. Yüzülen taze ham deriler kesinlikle naylon torbalarda muhafaza edilmemelidir. Naylon torbalara konulan deriler hava ile temas etmedikleri için kısa sürede bozulmaktadır. Kesim sırasında ortaya çıkan bağırsak ve iç organlar deri ile beraber kesinlikle muhafaza edilmemelidir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
14°
parçalı bulutlu
banner202