Nefes kredisi can suyu olacak!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Nefes Kredisi, TOBB önderliğinde Kredi Garanti Fonu ve Denizbank arasında imzalanan protokolle hayata geçirildi. İzmir’de de, İzmir Ticaret Odası(İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası(İTB) öncülüğünde Nefes Kredisi’den faydalanılabilecek.

EKONOMİ 01.05.2020, 09:09
Nefes kredisi can suyu olacak!

Sanayi, ticaret ve tarım sektörlerinin beklediği ve işletmelere 6 milyar liranın üzerinde finansman sağlayacak olan TOBB Nefes Kredisi,  devreye alındı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Denizbank ile ortaklaşa hayata geçirdiği finansman paketinde uygulanacak faiz yüzde 7,50 olacak ve bu yıl anapara ile faiz ödemesi olmayacak.

İzmir’de de Denizbank Ege ve Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ile birlikte hakreket edecek olan İZTO, EBSO ve İTB başta olmak üzere İzmir’deki Oda ve Borsalar, üyelerine finans desteği sağlayacak.  Denizbank bu doğrultuda, TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi olan KOBİ’lere özel, 2020 yılında 6 ila 8 ay süreyle anapara ve faiz ödemesiz, 2021 yılında ise aylık ödemeli 12 eşit taksitli ve yüzde 7,50 yıllık faiz oranıyla kredi kullandıracak.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener “Nefes Kredisi, salgından dolayı zor durumda olan üyelerimizi bir nebze rahatlatmak adına 27 Nisan itibariyle yeniden başladı. Üyelerimize nefes olmak amacıyla İzmir’deki Odalarımızla bu zorlu dönemde işbirliği yaptık. Krediden tüm üyelerimiz faydalanıyor. Askıda olan, vergi borcu ve SGK primi ödemesi olan üyelerimiz de krediden faydalanabilecek.  Daha önceki Nefes Kredileri’nde bir yılını doldurmamış firmalar krediye başvuramıyordu. Şu an özel yetki ile Denizbank güncel nefes kredilerinde geçerli olmak üzere 1 yılı doldurma şartı kaldırılmıştır. Kuruluş tarihi bir yıldan daha kısa süreli olan firmalarda nefes kredisinden faydalanabilecekler. Üyelerimiz Odamız web sitesinden talep edip alacakları dijital ve ücretsiz “Nefes Kredisi Başvurusu İçindir” ibareli üyelik belgesi ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Kredi hayata geçtikten sonra 65 yaşın üstünde olan firma ortaklarına kredi verilemiyordu. Bu sorunu üyelerimizden gelen başvurular doğrultusunda Denizbank’ın proaktif yaklaşımı ile çözdük. Böyle zor bir dönemde özel bir bankanın bu projeyi en az bizim kadar sahiplenmesi, bizim için önemli. Denizbank’a bu zorlu piyasa koşullarında Nefes Kredisi Projemize verdiği destek için teşekkür ediyoruz. İçinde bulunduğumuz sürecin başından itibaren üyelerimizin her türlü sorununa gösterdiği ilgi ve çözüm odaklı çalışmaları, Nefes Kredisi ve Cansuyu Kredisi takibi için TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’da  “Yaşamak için yaşatmak lazım diyoruz. Her kesimin yaşaması gerekiyor. Virüs salgını ülkemizde görüldüğü ilk andan itibaren EBSO olarak sürece dahil olduk. Üyelerimizin konularını tüm iletişim kanallarını kullanarak yetkili makamlara ilettik, takipçisi olduk. Bu ülkenin reel sektörünün de ayakta kalabilmesi, salgın sonrası yepyeni bir dünya düzeninin kurulacağı gerçeğiyle birlikte bu katkıların ne kadar önemli olduğu da ortaya çıktı.  İzmir’de son dönemdeki birliktelik ve dayanışma ruhu ile salgının yol açtığı zararları en aza indireceğimize eminim.  TOBB tarafından Denizbank işbirliği ile işleme alınan %7,5 faizle, 2021 yılında 12 taksitle geri ödemesi olacak Nefes Kredisi küçük işletmelerimiz için oldukça kıymetli, can suyu olacak. Üyelerimiz Odamızdan konuyla ilgili üyelik belgesi aldıktan sonra, Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Proaktif olarak atılan her adım, şirket bilançolarında normale dönüşün beklendiği 2023 yılını belki daha öne çekebilir ve firmalarımızın daha güçlü yola devam etmelerini sağlayabilir . İş dünyamızın konularını en üst seviyede gündeme getirerek yoğun bir mesai harcayan ve her türlü konumuza ilgili ve çözümcül yaklaşımları nedeniyle başta TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ‘na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Nefes Kredisi’nin üyelerimize  hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Covid-19 salgınının tüm dünyada ekonomileri felç eden bir “siyah kuğu” etkisi gösterdiğini söyleyen İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu etkiyle baş etmenin panzehiri, ülkemizin üretim gücünü korumak, tedarik ve ticaret kanallarını ayakta tutmaktan geçiyor. Ve bu mücadelede finansmanın hayati önemi var” dedi. Dünyada çeşitli ülke ve kurumların, Covid-19 salgınının ekonomide yol açtığı ve açacağı hasarla mücadele etmek için açıkladığı finansman paketlerinin toplamda 8 trilyon dolara ulaştığını hatırlatan Kestelli şöyle konuştu: “Türkiye olarak biz de kamu dengesini de gözeterek bugüne kadar vatandaşlarımıza ve işletmelerimize toplamda 200 milyar TL’yi bulan bir destekleme paketi açıkladı. Ama küresel ekonomiyi daraltacak böyle bir tsunamiyle mücadele için sadece devlet imkanları yetmez. Bankaların ve imkanı bulunan iş dünyası örgütlerinin de elini taşın altına koyması şart. Bu nedenle, ekonominin her zor döneminde TOBB öncülüğünde devreye aldığımız, imkanı olan oda ve borsaların desteğiyle, üyelerimize kullandırılmak üzere verilen nefes kredisini çok önemsiyorum. Bütün özel sektör bankalarını da imkanları ölçüsünde bu seferberliğe destek olmaya davet ediyor, başta TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Nefes Kredisi’nin tüm kullanıcılara hayırlı olmasını diliyorum.

DenizBank Ege ve Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan da  “Odalarımızın sorumluluk alanı içinde 92 şube ile hizmet verdiklerini belirterek üçüncü kez yer aldıkları TOBB öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi ile ilgili şunları söyledi; “Ekonomimizi ayakta tutan, istihdamın, üretimin, ihracatın yükünü sırtlayan KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmak amacıyla, piyasa faiz oranlarının altında gerçekleştirilen tüm projelerde hep ön safta yer aldık. KOBİ’lerimiz, Koronavirüs ile mücadelenin zirveye çıktığı bu hassas dönemde ülkemiz için büyük fedakarlıkta bulunarak kepenklerini gönüllü olarak kapattı. Birçok tezgah, dükkan, fabrika uzun süredir faaliyet gösteremiyor. Onlar üzerine düşeni yaptı,  şimdi bu toprakların ürettikleri ile ekmeklerini kazanan bizler de; üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz”

Şartları neler?

Açıklanan TOBB Nefes Kredisi paketine göre cirosu 25 milyon TL’nin altında olan küçük işletmeler, üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesi ile Denizbank şubelerine başvurabilecekler. Üyeler, belgelerini e-belge olarak da alabilecek.

Yıllık faizi yüzde 7,50 olan TOBB Nefes Kredisikapsamında her üye azami 100 bin lira kredi kullanabilecek. Bu tutar illere göre 50 bin ila 100 bin arasında değişebilecek.

2020 yılında anapara ve faiz ödemesi olmayacak. Krediyi alan üye, geri ödemeyi 2021 yılında 12 eşit taksitte yapacak.

Kredinin yüzde 80’i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak.

Denizbank Nefes Kredisi Kampanyası süresince yoğunluğu azaltmak ve

daha sağlıklı hizmet verebilmek amacıyla; Şubelerinin çalışma saatlerini 09.00-17.00 arasında olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Kim ne kadar kredi kullanabilecek?

3 milyon TL ve altı cirosu olan işletmeler en fazla 50.000 TL, 3 milyon TL - 25 milyon TL (dahil) arasında cirosu olan işletmeler ise en fazla 100.000 TL kredi kullanabilecekler. Kredinin brüt faiz oranı yıllık yüzde 7,50 olurken kredi vadesi 2020 yılı sonuna kadar anapara ve faiz ödemesiz, 2021 yılı 12 ay eşit taksitli geri ödemeli olmak üzere en fazla 20 ay olacak. Kredi kullanımında maddi teminat istenmeyecek. Maddi teminat, ancak şahıs işletmelerinde kefil olmaması durumunda, müşteri talebine göre söz konusu olacak. Üyeler, bankaya talepte bulunmak için öncelikle üyesi oldukları odadan "Nefes Kredisi Başvurusu İçindir”  açıklamalı faaliyet belgesi (Oda/Borsa sicil sureti) alacaklar ve söz konusu belge, online olarak da alınabilecek.

Yorumlar (0)
11°
parçalı bulutlu
banner202