2020 zam ile başladı! Poşet 30 kuruş oldu

2020 yılına girerken yılın ilk günlerinde zam haberleri gelmeye başladı. Geçen yıl poşette ücret uygulamasından sonra 2020 yılana girer girmez poşet ücretine de zam geldi.

EKONOMİ 02.01.2020, 11:22 Melis Tekin
2020 zam ile başladı! Poşet 30 kuruş oldu


Geçen yılın başından beri parayla satılan marketlerdeki plastik alışveriş poşetine yüzde 22.58 oranında zam geldi. 25 kuruşluk poşetler 1 Ocak 2020 itibarıyla 30 kuruşa satılmaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelikle 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda yer alan ve çevreyi kirleten atıklar için tahsil edilen geri kazanım katılım payı tutarlarına yeniden değerleme oranı kadar yani yüzde 22.58 oranında zam yapıldı. Vatandaşın ödediği 30 kuruşun 18 kuruşu Çevre Bakanlığı'na,12 kuruşu ise marketlerle Hazine'ye gidecek.

Depozitolu olmayan ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından ‘geri kazanım katılım payı’ alınmaya başlanacak. Lastikten aküye, elektrikli eşyadan ilaca, alkollü, alkolsüz içecekten yoğurt ve süte kısaca A’dan Z’ye birçok ürünün ambalajı değerli hale gelecek. Ambalajların çöp olmayacağı, doğrudan geri dönüşüm sistemine dahil olacağı belirtildi.

Ambalaj için alınacak geri kazanım payını firmalar ödeyecek. Bu payı ödemekten kurtulmanın tek yolu ise depozitolu sisteme geçmek olacak. Firmalar ayrıca bu ambalajları ne kadar çok toplarlarsa, ödedikleri geri kazanım payı için Hazine ve Maliye Bakanlığı için mahsuplaşabilecek. Bakanlık, geri kazanım payı uygulamasının vatandaşların tüketim ürünlerinde artışa yol açmayacağını savunurken, Çevre Mühendisleri Odası katılım payının mutlaka geri dönüşüm sistemine aktarılması gerektiğine dikkat çekti.

Bu listede yer alan atıklardan sadece poşetler için tüketicilerden katkı payı alınıyor. Dolayısıyla poşete gelen zam doğrudan halkın cebini vurdu.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202