TÜBİTAK – NCBR (Polonya) Ortak Proje Çağrısı Sonuçları Açıklandı

TÜBİTAK – NCBR (Polonya) Ortak Proje Çağrısı kapsamında Türkiye’den desteklenen 6 projeden birisi Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Biyomühendislik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş’ın yürütücülüğünü yaptığı “BIOCANCER” projesi oldu.

EĞİTİM 21.10.2020, 15:38 Ecem Atabay
TÜBİTAK – NCBR (Polonya) Ortak Proje Çağrısı Sonuçları Açıklandı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) arasındaki Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı çerçevesinde, 2019 yılında açılan ortak proje çağrısı kapsamında desteklenen 6 projenin desteklenmesine karar verildi. TÜBİTAK – NCBR Ortak Proje Çağrısı kapsamda, Türkiye’deki Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş’ın Polonya’daki Proje Yürütücüsü Wojciech Swieszkowski’nin olduğu akronimi BIOCANCER olan “Yeni Tedavileri Test Etmek İçin Üç Boyutlu Biyomimetik Meme Kanseri İnvazyon Modeli” başlıklı proje açılan ortak proje çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlıyorlar. Son üç yıl içinde özellikle uluslararası bir araştırma üniversitesi olma ilkesiyle evrensel bilim standartları doğrultusunda katma değer yaratabilecek nitelikte Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızla hem ülkemiz hem de dünya ekonomisine etkin ve nitelikli katkı sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca bir diğer amacımız ise uluslararası yükseköğretimde bir çekim merkezi haline gelmek. Bu noktada öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizi uluslararası platformlara katılımını teşvik ederek destek veriyoruz. Farklı ülkelerden araştırmacılarla yürütülen ortak projeleri sürekli artıran Ege Üniversitesi, yurt dışındaki üniversiteler ile ikili anlaşmalar yaparak çalışma ağını sürekli genişletiyor. TÜBİTAK – NCBR Ortak Proje Çağrısı kapsamında Türkiye’den desteklenen 6 projeden birisi, Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş’ın yürütücülüğünü yaptığı proje oldu. Hocamızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“Hedef: çip-üstü-kanser intravazasyon’ modelinin geliştirilmesi”

Projenin amacından bahseden Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş, “İlerlemiş meme kanseri metastazı olan hastalarda sağ kalım prognozu oldukça zayıftır ve mevcut tedavi seçenekleri de çok sınırlıdır. Doku mühendisliği ve rejeneratif tıp araştırmalarında büyük ilerlemelere rağmen, insandaki kanser metastaz sürecinin çoklu basamağını, ideal şekilde taklit edebilen in vitro modellere ihtiyaç vardır. Bu sebeple, klinik öncesi çalışmalarda deney hayvanı kullanımı gerektirmeden, meme kanseri metastatik ilerlemesini, yani invazyon (yayılma) ve intravazasyonunu (kan damarına girme) anlamak için, karmaşık ve patofizyolojik olarak ilgili araştırma sorularını çözümlemek adına etkili bir in vitro model geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu yenilikçi projenin amacı; bir mikroakışkan çip içerisinde, üç boyutlu meme kanseri mikroçevresinin oluşturulduğu ve bu yapıdan dolaşıma katılan tümör hücrelerinin izlenebildiği bir ‘çip-üstü-kanser intravazasyon’ modelinin geliştirilmesidir” dedi.

Multidisipliner çalışma ve farklı sektörlere katkı sağlayan proje

Prof. Dr. Çeliktaş, proje tamamlandığında birçok alana katkı sağlayacağını ifade ederek, “Projenin başarı ile tamamlanmasını takiben geliştirilecek çip-üstü-kanser intravazasyonu platformunun bilimsel anlamdaki önemi; patent ve ticarileşme potansiyeli, klinik öncesi çalışmalarda potansiyel ilaç denemelerinin doğru modelde ve kısa sürede yapılabilmesi adına yüksektir. Projenin akademik, teknik çıktıları, sağlık ve mühendislik alanında tekniğin bilinen durumuna katkı sağlayacak, ilaç endüstrisinde olduğu gibi biyomalzeme alanında faaliyet gösteren firmalar açısından da önem arz edecektir. Ek olarak, bu yeni model, hastanın kendi hücrelerinin kullanılmasıyla, kişiye özgü tedavinin seçilebileceği, kişiselleştirilmiş tıpta da kullanılabilecektir” diye konuştu.

Bu projede, istenilen hedefe ulaşmak için multidisipliner bir işbirliği içinde çalışılacağını belirten Prof. Dr. Çeliktaş, “Bu yenilikçi projede, biyomalzeme mühendisliği, hücre biyolojisi, biyomühendislik ve doku mühendisliği alanlarında karmaşık, disiplinlerarası bilgi ve uluslararası bir ekip çalışması gerçekleştirilecek. Ayrıca, proje kapsamında ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ öncelikli alanında araştırmalarını yürüten 100/2000 YÖK Doktora bursiyeri gibi lisansüstü öğrencilerin bilimsel anlamda bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesi desteklenecek” dedi.

Yorumlar (0)
19°
parçalı az bulutlu
banner202