Prof. Dr. Budak, “Atatürk, tüm dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 82’nci ölüm yıl dönümünde İzmir’de anıldı.

EĞİTİM 10.11.2020, 12:29 ecem ata
Prof. Dr. Budak, “Atatürk, tüm dünyanın saygısını kazanmış bir liderdir”

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 82’nci ölüm yıl dönümünde İzmir Valiliği koordinatörlüğünde Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen törenle anıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan anma töreni, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Törende, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Üniversitelerinin Rektörleri, EÜ Üst Yönetimi ve pandemi dolayısıyla sınırlı sayılı katılımcı yer aldı.

Anma töreninin açılışında konuşan Rektör Budak, İzmir’de gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki depremin keder ve üzüntüsünün yüreklerde hala taze olduğunu belirtti. Prof. Dr. Budak, “Depremin gerçekleştiği andan itibaren, Valiliğimizle koordineli hareket ederek depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanında olduk. Ege Üniversitesi olarak, halkımızın yaralarının sarılmasında Valiliğimizin gösterdiği üstün gayrete ortak olduk. Depremden etkilenen halkımızın ihtiyaçlarının karşılanması için tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bizleri derin bir üzüntüye boğan bu acı olayda, ortaya çıkan dayanışma atmosferi hepimiz için büyük bir umut ve mutluluk kaynağı oldu. Bu vesileyle, halkımızın yaralarının sarılmasında rol oynayan tüm vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

“Pek çok ulusa esin kaynağı bir lider”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını şükranla yâd ettiklerini söyleyen Rektör Budak, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 82’inci yıldönümünü idrak ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onunla birlikte ebediyete irtihal etmiş tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, şükranla yâd ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk; milletine olan sonsuz inancı, vatan sevgisi, askeri ve siyasi dehasıyla yalnızca Türk Milletinin değil, tüm dünyanın saygınlığını kazanmış bir liderdir. Pek çok ulusa esin kaynağı olan Milli Mücadele hareketine liderlik etmiş; bu mücadeleyi Türkiye Cumhuriyeti ile taçlandırmıştır. Milletimizi istiklal ve istikbaline kavuşturmuş, bugün vatanımızın her köşesinde hâkim olan demokrasinin temellerini atmıştır. Tüm bu özellikleri onu, dünya üzerinde hem askeri hem siyasi başarısıyla düşmanından bile övgü dolu sözler alan ender liderler arasına yerleştirmiştir” dedi.

Rektör Budak, “20’nci yüzyılın en büyük çağdaşlaşma hareketlerinden birine imza atan Büyük Önder, çağının çok ötesinde fikir ve uygulamalarıyla yalnızca yaşadığı dönemi değil, bugünümüzü ve hatta yarınlarımızı aydınlatan bir fikri miras bırakmıştır. Ulusumuzun bağımsızlığı uğruna hayata geçirdiği her uygulamanın temeline yine milletine olan inanç ve güvenini yerleştiren Atamızın değerini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Güçlü vatandaşlık bilincimiz ve gelişen demokrasimizle, bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkıyor; işaret ettiği muasır medeniyet hedefine hızla ilerliyoruz” diye konuştu.

“Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmanın yegâne yolu; bilim”

Atatürk’ün bilime verdiği öneme değinen Rektör Prof. Dr. Budak, “Atatürk’ü anarken aynı zamanda onu anlamak, günümüze ışık tutan fikirlerini özümsemek ve bizlere bıraktığı mirası geçmişten geleceğe yol alırken korumak en asli görevimizdir. Şüphesiz ki, bu noktada üzerinde durmamız gereken en önemli konulardan biri ise bilime verdiği kıymettir” dedi. Ege Üniversitesinin, Atatürk’ün fikir ve idealleri ışığında hareket ettiğini söyleyen Rektör Budak, “Atatürk, ‘Benim size bıraktığım tek bir manevi mirasım vardır ki, o da bilimdir, fendir’ sözleriyle çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmanın yegâne yolu olarak ilimi göstermiştir Onlarca yıl öncesinden içerisinde bulunduğumuz dönemin özelliklerini oldukça iyi analiz eden bu söz, biz eğitim kurumlarına çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bizler, yetiştirmekte olduğumuz nesilleri, bu sorumluluğun bilinciyle yetiştirmeli; geleceğimizin mimarlarına bilimin rehberliğinde yol göstermeli; Atatürk’ün fikir ve idealleri ışığında ülkemizi ileri taşıyacak bilim insanlarını ülkemize kazandırmak adına tüm gücümüzle çalışmalıyız. Ege Üniversitesi olarak, 65 yıldır bu ilke ve sorumluluk bilinciyle, milli ve manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı; tarihi bilinci yüksek; bilime, bilgiye inanan ve üreten nesiller yetiştiriyoruz. Bundan sonra da gençlerimizi aynı bilinçle yetiştirmeye, onları yalnızca akademik bilgi ile değil manevi değerlerimizle de beslemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Son Yolculuk” isimli belgesel gösterildi

Rektör Budak’ın konuşmasının ardından Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEMM) tarafından hazırlanan “Son Yolculuk” isimli belgesel gösterimi yapıldı. EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert ise “ Atatürk ve Ortadoğu Barışı” konulu konferans verdi. Prof. Dr. Mert, konferansında Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönemde Ortadoğu liderleri ile yaşadığı anılardan ve barışçıl diyaloglarından örnekler verdi.

Törenin sonunda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Atatürk ve Okuma Tutkusu” konulu sergi gezildi.

Yorumlar (0)
10°
parçalı bulutlu
banner202