İzmir’deki Okullar Bu Koşullarda Yüz Yüze Eğitime Hazır Değil

Yüz yüze eğitimin kapsamının genişleme kararının ardından, Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ve 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, İzmir’deki okulların eğitimin bu şekilde sürmesi için hazırlık yapılmadığını ve kış aylarında bulaş riskinin artacağını söyledi.

EĞİTİM 06.10.2020, 17:48 06.10.2020, 17:58 Ecem Atabay
İzmir’deki Okullar Bu Koşullarda Yüz Yüze Eğitime Hazır Değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileriyle başlayan yüz yüze eğitimin kapsamının genişlediğini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk ise 1, 2, 3, 4, 8 ve 12. Sınıflar ile köy okullarında yüz yüze eğitimin 12 Ekim Pazartesi günü başlayacağını açıkladı.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, MEB’in yeterli hazırlık yapmadığını belirtirken, Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise, kış mevsimine öğrenciler ve öğretmenler olarak yoğun bulaş riskiyle gireceklerini vurguladı.

Eğitim ve öğretime başlanabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koyduğu kriterler olduğunu söyleyen Vardal, “Eğitime başlamak için vaka sayılarının nüfusun yüz binde biri oranında olması ve salgın zincirinin kırılması gerekiyor. Henüz MEB’in bu konularda mücadele etme konusunda yeterli hazırlık yaptığını söylemek mümkün değil. Bu alınan eğitime başlama kararı bile yeterince sağlıklı değil. MEB, sendikalar ve veli dernekleriyle görüşmeden bu kararı aldı. Bizim Bilim Kurulu’nun ortaya koyduğu verileri ve önerileri bilmemiz gerekiyor. Bunun kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor” dedi.

“YOĞUN BULAŞ RİSKİ OLACAK”

Okullara ek bütçe sağlanması, ek personel sağlanması ve her okulda sağlık personeli bulundurulması konularında henüz bir gelişme olmadığını vurgulayan Vardal, “MEB tarafından bu bütçelerin ve personellerin açıklanmaması bile herhangi bir hazırlığın olmaması yönünde değerlendirilebilir. İzmir’de karantinaya alınan sınıfların olduğunu biliyoruz. Birçok şehirde olduğu gibi İzmir’de de öğrencilerin eğitim görmesi için yeterli koşullar sağlanmadı. Eğitimin bu şekilde başlaması kuşkusuz yeni riskleri beraberinde getirecek. Özellikle Ekim ve Kasım aylarında mevsimsel grip vakalarının arttığını düşünürsek büyük bir riskle karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün” diye konuştu.

Pandeminin en başından beri Eğitim Sen olarak bütün koşulların yerine getirilerek yüz yüze eğitimi savunduklarını belirten Çetin de, “Eğitimin paydaşlarının son anda duyduğu bu yüz yüze eğitim kararı MEB yöneticileri dahil eğitimin tüm paydaşlarına sürpriz oldu. Bununla ilgili bizim gözlemlerimiz yeteri kadar hazırlık yapılmadığı yönünde. Sahada gezdiğimiz zaman okullarda hiçbir hazırlığın olmadığını görüyoruz. Okullarda yardımcı personel eksikliği olan ve idarecilerin velilerden destek beklediği dönemi yaşıyoruz. Okulların kesinlikle ek bütçeye sahip olması gerekiyor diyoruz. İzmir öznelinde özellikle dezavantajlı bölgeler eğitimin bu şekilde başlamasına hazır değil. Dezenfektan ve koruyucu malzemelerin eksikliğini yaşıyoruz. Özel okulların dahi zorlandıkları süreçte devlet okulları buna uymakta daha da zorlanacak. Kış mevsimine öğrenciler ve öğretmenler olarak yoğun bulaş riskiyle gireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202