İzmir’de Öğrencilerin Üçte Biri Uzaktan Eğitime Erişemiyor

Yüz yüze eğitimde ikinci aşamaya geçilmesiyle beraber, devlet okullarında verilen haftalık 3 günlük eğitim özel okullarla devlet okulları arasındaki eşitsizliği derinleştiriyor.

EĞİTİM 16.10.2020, 15:26 Ecem Atabay
İzmir’de Öğrencilerin Üçte Biri Uzaktan Eğitime Erişemiyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitimde kullandığı Eğitim Bilimleri Ağı'nda (EBA) erişim sıkıntıları devam ediyor. MEB’in açıkladığı verilere göre, EBA’ya giriş yapan öğrenci sayısı 10.3 milyon. Toplam öğrenci sayısı dikkate alındığında neredeyse 6 milyon öğrencinin EBA’yı kullanmadığı görülüyor. Asıl sorun ise EBA’yı kullanamayan 6 milyon civarında öğrenci.

İmkânı olmasına karşın EBA’ya erişemeyenlerin yanı sıra gerekli ekipmanı olmadığı için sisteme hiç ulaşamayan öğrencilere de kalıcı çözüm bulunamadı. Diğer yandan MEB’in açıkladığı verilere göre ise öğrencilerin yüzde 65’i EBA’ya cep telefonu üzerinden ulaşım sağlıyor.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, yüz yüze eğitimin ikinci aşamasında özel okullar ve devlet okullarının arasındaki eşitsizliğin arttığını vurgulayarak şunları söyledi: “Okullarda aynı anda bulunacak öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde aynı oranda bir artışın olmadığını maalesef tespit etmek durumundayız. Bu konuda yaşanacak eksiklikleri tespit etmek ve giderilmesi için üzerimize düşeni yapmak bizlerin önündeki en önemli sorumluluk olarak durmaktadır. MEB’in, istemeyen velilerin öğrencilerini yüz yüze eğitime göndermeyebilir kararı pratikte bir anlam ifade etmiyor çünkü okula gitmeyen öğrenciler ders kazanımlarını uzaktan eğitimle edinme şansına sahip değil ve sınavlarda tüm kazanımlardan sorumlular. Yeniden planlama yapılmalı.”

İzmir’de ise yaklaşık 700 bin civarında öğrenci olduğunu belirten Vardal, “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün vermiş olduğu bilgiye göre 67 bin öğrencinin tablet ya da bilgisayarı bulunmuyor. İnternet erişiminden yoksun olan öğrenci sayısı konusunda elimizde net bir veri bulunmamakta. Uzaktan eğitime tüm öğrencilerin erişiminin sağlanması MEB’in önünde duran en önemli kamusal sorumluluktur” diye konuştu.

Mevcut önlemlerin artırılmadan ikinci aşamaya geçilmesinin bir dizi risk barındırdığına dikkat çeken Vardal, “Okullarda öğrenci sayısının artması aynı zamanda toplumsal hareketliliğe de neden olacağından salgında vaka ve hasta sayısında ciddi bir artış ile karşı karşıya kalabiliriz. Vaka sayıları eğitimi doğrudan etkiler. Öğrenci sayısının artması ile birlikte risk de artacaktır” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin iş yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyleyen Vardal, şöyle devam etti: “MEB, bu konuda öğretmenlerin karar alma süreçlerine katılmasına dönük düzenlemeler yapmalıdır. Yüz yüze eğitimle birlikte uzaktan eğitimin de devam etmesi, öğretmenlerin üzerindeki iş yükünü artırmaktadır. MEB’in merkezi olarak yapması gereken, konuların ve kazanımların seyreltilmesi gibi işleri de öğretmenlere bırakması, öğretmenlerin çalışma sürelerini artırmaktadır. MEB’ in düzenleyici ve genel kararlar almaması nedeniyle eylül ayında ek ders ödemelerinde farklılıklar yaşanmış mağduriyetler oluşmuştur.”

Yorumlar (0)
14°
açık
banner202