EÜ ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılım sağlanmalarına ilişkin önemli çalışmalar yürütülüyor.

EĞİTİM 02.12.2020, 13:31 ecem ata
EÜ ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekebilmek ve çözümler üretebilmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında 3 Aralık "Uluslararası Engelliler Günü" olarak kabul edildi.

Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “ 1992 yılından bu yana 3 Aralık Engelliler Günü'nde dünya genelinde engelli bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik hayata her anlamda eşit erişilebilirlikle katılımını sağlamaya yönelik farkındalık sağlanmaya çalışılıyor. 2020 yılı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Erişilebilirlik Yılı” olarak ilan edilmiştir.  Ege Üniversitesi olarak Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak'ın  destekleri ile erişilebilir bir üniversite olma yönünde çok ciddi adımlar atmaktayız” dedi.

Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi

Ege Üniversitesinde,  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde engelli bireylere yönelik hayata geçirilen projelerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Öğrencilerimizin eşit erişilebilirlikte eğitim almaları amacıyla gerçekleştirilen projelerimizden Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi (EYBİS) projesi görme engelli öğrencilerimizin kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmalarını, kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmelerini, başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmalarını ve bu sistemin kurulu olduğu yerlerde kendi rotalarını tanımlayabilmelerini sağlamaktadır” diye konuştu.

Engelsiz Bilgilendirme Asistanı

Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Engelsiz Bilgilendirme Asistanı projesi; üniversite hizmetlerine yönelik bilgiye erişim aşamalarını engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde sunmaktadır. Engelsiz Bilgilendirme Asistanı sesli olarak sorulan sorulara asistanın sesli karşılık vermesi temeline dayanmaktadır. Üniversitemizin tüm sayfalarına web sayfaların sol üst tarfında yer alan ‘sesli kontrol’ sekmesi aracılığı ile sesli olarak ulaşılabilmektedir. Erişilebilir Bilgilendirme Asistanı hizmetini hem bilgisayar hem de android işlemci telefondan erişim olarak sunan Türkiye'deki ilk ve tek üniversiteyiz. Görme engelli öğrencilerimizi akranları ile birlikte eşit eğitim şartlarına ulaştırmak amacıyla kütüphanemizde gerçekleşen sesli kitap hizmetine de destek veriyoruz. Akademisyenlere yönelik düzenlediğimiz ‘Görme Engelliler İçin Gönüllü Okuyucu Olmak İstiyorum’ ve öğrencilerimize yönelik düzenlediğimiz  ‘Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Eğitimi’ projeleri sayesinde üniversitemizdeki akademisyenler ve öğrencilerimizin desteği ile sesli kitap sayısını hızla artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Uygulamalı İşaret Dili Eğitimi

3 Aralık Dünya Engeliler Günü kapsamında çeşitli etkinler düzenleyeceklerini ifade eden Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Gerçekleştirdiğimiz diğer bir sosyal sorumluluk projesi olan “Uygulamalı İşaret Dili Eğitimi” projesi ile üniversitemizde eğitim alan öğrencilerimizi işitme engeli ve işaret dili konusunda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Engelsiz Ege Koordinatörlüğü olarak 3 Aralık Dünya Engeliler Günü kapsamında "Parmaklar Konuşsun Eller Sesiniz Olsun" etkinliğini düzenleyeceğiz.  Etkinliğe Ege Üniversitesi personeli ve tüm öğrencilerimizin katılımını bekliyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202