Protestolar Sonrası Lübnan Başbakanı'ndan İstifa Açıklaması

Ekonomik kriz nedeniyle protestoların devam ettiği Lübnan'da, Başbakan Saad Hariri istifa edeceğini açıkladı.

Protestolar Sonrası Lübnan Başbakanı'ndan İstifa Açıklaması

Lübnan'da ekonomik kriz ve yolsuzluğun tetiklediği sistem karşıtı protestolar toplumsal gerginliğe yol açarken, Başbakanı Saad Hariri'den "Çıkmaza saplandım, istifamı sunacağım" açıklaması geldi. Hükümet ortağı Şii örgüt Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da iktidar boşluğu olmaması için başbakan, hükümet ve cumhurbaşkanının görevde kalması gerektiği açıklamasına rağmen Sünni blok lideri Başbakan Saad Hariri çaresizlik vurgusuyla istifasını duyurdu. "Bugün artık çıkmaza saplandım, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Mişel Aun'a sunacağım" diyen Hariri, tüm Lübnanlılara iç barışın korunması çağrısı yaptığını belirtti. Siyasi partilere "Lübnan'ı korumak bizim sorumluluğumuz" diye seslenen Hariri, "Makamlar gelir geçer, mühim olan ülkenin itibarı ve güvenliğidir" ifadesini kullandı.

Lübnan'da, hükümetin vergi politikalarına karşı 17 Ekim'den beri devam eden protestolar nedeniyle ilaç, yakıt ve buğday gibi temel ihtiyaç maddeleri tükenmeye başladı. Lübnan Sağlık Bakanı Cemil Cabak, başkent Beyrut'taki makamında düzenlediği basın toplantısında, 13 gündür süren gösterilerin sağlık hizmetlerine yönelik etkileri hakkında bilgi verdi. Yolların kapalı olmasından dolayı çalışanların işe gidemediği ve Lübnan'daki ilaç fabrikalarının da hizmet veremediği bilgisini paylaşan Cabak, "Lübnan'da durumun bu şekilde devam etmesi halinde sosyal ve tıbbi bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz." dedi.

Öte yandan Lübnan yerel basının ilgili makamlara dayandırarak aktardığı haberlerde, ülkedeki yakıt ve buğday stoklarının vatandaşın 20 günlük ihtiyacını karşılamayacak durumda olduğu aktarıldı. Yakıtın tükenmesi sebebiyle Lübnan'ın kuzeyindeki bazı istasyonlar hizmet dışı kalırken, esnafın iletişim ve gıda maddelerine zam yaptığı görüldü.

Başbakan Saad el-Hariri liderliğindeki 30 üyeli kabinenin istifası ve bunun yerine teknokratlardan oluşan bağımsız küçültülmüş yeni bir hükümet talebiyle protestolarını sürdüren Lübnanlılar, ülke genelinde hayatı durma noktasına getiren yolları kapatma eylemlerini sürdürürken beklenen istifa haberi geldi. Lübnan Başbakanı giderek yayılmakta olan ve hayatı felç eden protestolar sonrası, kameraların karşısına geçerek istifa edeceğini duyurdu.

Yorumlar (0)
12°
parçalı bulutlu
banner202