O Operasyon'a Kayla Mueller Adı Verildi

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona, Bağdadi’nin cinsel saldırısına maruz kalan insan hakları savunucusu Kayla Mueller’in ismi verildi.

O Operasyon'a Kayla Mueller Adı Verildi

NBC Kanalına açıklamalarda bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Bağdadi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan operasyona Bağdadi'nin cinsel saldırısına maruz kalan ve hayatını kaybeden insan hakları savunucusu Kayla Mueller’in isminin verildiğini söyledi.

Örgütün 2013’te kaçırdığı Amerikalı insan hakları savunucusu ve yardım görevlisi Kayla Mueller Bağdadi ile zorla evlendirilmiş ve IŞİD liderinin cinsel saldırısına maruz kalmıştı.. Mueller 2015’te Rakka’da bir hava saldırısında yaşamını yitirmişti.

Arizonalı bir insan hakları savunucusu ve insani yardım görevlisi olan Kayla Mueller, Aralık 2012'de Türkiye sınırında Suriyeli sığınmacılara yardım eden bir kuruluşta çalışmaya başlamıştı. Ağustos 2013'te, Suriyeli erkek arkadaşıyla birlikte Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Halep'teki bir hastanesine internet bağlantısı kurmak üzere gitmişti. Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, çok sayıda Batılının kaçırıldığı bir dönemde, Suriye'nin uluslararası yardım kuruluşu çalışanları için güvenli olmadığına dikkat çekmiş; Mueller'in de Suriye'ye geleceği konusunda kendilerine bilgi vermediğini belirterek onu ertesi sabah Türkiye'ye dönebilmesi için bir otobüs durağına bırakmaya çalışmıştı.

Risk tahmin edildiği gibi doğru çıktı ve araç IŞİD tarafından pusuya düşürüldü. Mueller ve erkek arkadaşı olduğu tahmin edilen Suriyeli bir erkek IŞİD tarafından rehin alındı. Suriyeli rehine bir süre sonra serbest bırakılırken, Mueller rehin tutulmaya devam etti. Amerikan ordusunun ve ailesinin onu kurtarma yönündeki bir dizi girişimi sonuçsuz kaldı; Obama yönetiminin aileden gelen ‘IŞİD'le rehine takası' taleplerini reddetmesi tartışma yarattı ve sonuç olarak Mueller'in zorla Bağdadi ile evlendirildiği, IŞİD liderinin cinsel saldırısına ve işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Mueller ile birlikte esir alınıp sonradan serbest bırakılan rehineler yaptıkları açıklamalarda Amerikalı kadının IŞİD'in propagandasına alet edilme girişimlerini güçlü bir şekilde reddettiğini anlattı.

Mueller’in Şubat 2015'te, Ürdünlü bir pilotun yakılarak öldürülmesine karşı misilleme olarak Rakka'da düzenlenen hava saldırılarında yaşamını yitirdiği iddia edilmesinin ardından IŞİD, 18 aydır rehin tuttuğu Mueller'in burada öldüğüne dair üç fotoğrafı ailesine e-posta yoluyla ulaştırdı. Mueller'in yaşamını yitirdiği, Amerikan istihbaratı tarafından da teyit edilmişti.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202