Irak'ta Protestolar Giderek Büyüyor

İşsizlik, kamu hizmetleri yetersizliği ve yolsuzluk nedeniyle protesto gösterilerinin yoğunlaşmasıyla ordu Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Irak'ta Protestolar Giderek Büyüyor

İşsizlik, kamu hizmetleri yetersizliği ve yolsuzluk protestolarıyla çalkalanan Irak'ta, ordu başkent Bağdat için alınan yeni kararı duyurdu. Irak ordusu, başkentte ikinci bir emir verilinceye kadar gece yarısından sabah 06.00'a kadar sokağa çıkmanın yasaklandığını bildirdi.

Irak’ta hükümetin istifasını isteyen kalabalıklar zaman geçtikçe artıyor. İktidarın sert uyarılarına rağmen vazgeçmeyen halka dün ve bugün öğrenciler de katıldı. Öğrenciler üniversite kampüslerinde ve Tahrir Meydanı'nda toplandı, güneydeki Basra, Nasiriye ve El Hille kentlerinde de sokağa çıktı.

"Rejim çökene kadar okul yok!" sloganının atıldığı protestolarda binlerce üniformalı öğrencinin yanı sıra öğretmenler ve profesörler de yer aldı.

1 Ekim’de başlayan protestolarda göstericiler ülkedeki işsizlik, yolsuzluk ve eksik kamu hizmetleri sebebiyle hükümetin istifasını bekliyor. Irak'ın 40 milyon olan nüfusunun yüzde 60'ı 25 yaş altı gençlerden oluşurken, genç işsizlik oranı ise yüzde 25'lerde seyrediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde petrol zenginliği bakımından ikinci sırada yer alan Irak'ta nüfusun beşte biri yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Başbakan Adil Abdülmehdi, protestoların ardından reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını ilan etmişti. 329 sandalyeli Irak Meclisi'nde 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın lideri olduğu blok ise, Abdülmehdi'den desteğini çektiğini açıklayarak Cumartesi gecesinden bu yana oturma eylemi yapıyor. Sadr ayrıca, çoğunluğu Şiilerden oluşan Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) milislerine, protestocularla çatışmaya girmemeleri yönünde çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)
17°
açık
banner202