Irak'ta Ölü Sayısı Artıyor

Irak'ta, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla hükümet karşıtı düzenlenen gösterilerde ölü sayısı 100'e yükseldi.

Irak'ta Ölü Sayısı Artıyor

İnsan Hakları Komiserliği’nin yayınladığı yazılı açıklamada, başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerinde son bir haftadır düzenlenen protestolar sonucu ölü sayısının 100’e, yaralı sayısının ise 5 bin 500’e yükseldiği bildirildi.  Bununla birlikte Irak'ın başkentinde hükümet binaları ve yabancı temsilciliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de yer alan ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği yakınlarına düzenlenen füzeli saldırı sonucu 1 Irak askeri de hayatın kaybetti.

Tahrir Meydanı'ndan atılan ses bombalarının yankısı başkentin birçok noktasından duyulurken, komiserlik, güvenlik güçlerini Bağdat, Meysan, Basra ve Zikar vilayetlerindeki protestoların dağıtılmasında göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmakla suçladı. Ayrıca Basra, Zikar ve Babil vilayetlerinde gözaltına alınan 153 kişiden 123'ünün serbest bırakıldığı ifade edildi. Açıklamada, göstericilerin arasına karışan kişilerce özel ve kamuya ait 90 binanın yakıldığı ya da tahrip edildiği belirtildi.

Hükümetin verdiği talimatla Irak güçlerinin göstericileri Tahrir’den uzaklaştırma çalışmalarına rağmen, göstericiler meydandan ayrılmak istemiyor. Gösteri alanında gönüllü görev yapan tıbbi müdahale ekipleri de yer alıyor. Ekipler, yoğun şekilde atılan gaz bombalarından etkilenenlere müdahale ediyor. Durumu ağır olanlar, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk ediliyor.

Yorumlar (0)
19°
parçalı az bulutlu
banner202