76 Gün sonra Wuhan'da karantina sona erdi!

Yeni tip koronavirüs salgının ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentinde karantina kaldırıldı. Kamu hizmetlerinde bugünden itibaren normalleşemeye gidileceği açıklandı.

DÜNYA 08.04.2020, 10:51 08.04.2020, 15:32
76 Gün sonra Wuhan'da karantina sona erdi!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının başladığı Çin'in Wuhan kentinde 76 gündür uygulanan karantina sona erdi.

The Global Times'ta yer alan habere göre yetkililer, 11 milyon nüfuslu Wuhan'da yaşayanların kentten izin almadan çıkabileceklerini açıkladı.

Kısıtlamaların tamamen kaldırılmadığını ifade eden yetkililer, okulların henüz açılmayacağını, bununla ilgili kararın daha sonra verileceğini belirtti.

Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip olan kentte,bugünden itibaren 30 otobüs güzergahı eklenerek, toplam sayının 346’ya çıkarılması ve bir metro hattının daha faaliyete geçmesi planlanıyor.

Taksi, tramvaylar, feribotlar gibi diğer ulaşım servisleri yarından itibaren tekrar faaliyete başlayacak. Yetkililer, yolcuların, enfeksiyon riskini azaltmak için maske giymeleri ve sağlık kodlarını taramaları gerektiği ifade etti.

Öte yandan Çin basınında çıkan haberde şu anda kent genelinde nakliye işletmelerinin, her gün istasyonlardaki kamu alanlarını dezenfekte çalışmalarına 3 bin 600’den fazla personelin görev yaptığı duyuruldu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, ülkedeki koronavirü vakalarının sayılmaya başlandığı ocak ayından bu yana bugün ilk defa hiçbir ölümün yaşanmadığı bildirilmişti.

Komisyon ayrıca 32 yeni koronavirüs vakasıyla toplam sayının 81 bin 740'a yükseldiğini, 89 kişinin daha tedavi edildiğini açıklamıştı.

Koronavirüsün yayıldığı ilk ülke olan Çin'de salgın büyük oranda kontrol altına alınmıştı.

Sabaha karşı 5'te Vuhan'a şehir dışıdan insanları taşıyan trenler hareket etmeye başladı.

Salgın boyunca 76 gün karantina koşullarında ayakta kalmaya çalışan Vuhan'da 50 bine yakın insan enfekte olmuş, 2 bin 571'i yaşamını yitirmişti.

Son bir ayda her yeni gün daha az yeni vaka görüldüğü için şehirdeki kısıtlamalar da son günlerde azalmaya başlamıştı ve en sonunda tam anlamıyla kaldırıldı.

11 milyon insanın yaşadığı Vuhan'da virüsün ortaya çıkmasının ardından 23 Ocak'ta şehir tam anlamıyla katı bir şekilde karantina altına alındı.

Karantina kaldırıldığında konu hızla Çin'in Twitter benzeri Weibo platformunda trend olmaya başladı.

Vuhan'da karantina kalktı- Tekrar Hoşgeldin Vuhan hasthtagleri birinci sıraya oturdu ve yüz binlerce paylaşım yapıldı.

İNSANLAR TREN GARINA KOŞTU
Vuhan'da insanlar tren garına koştu. İki ayı aşkın süredir katı seyahat kuralları altında yaşayan Vuhanlılar şehir dışından gelen ilk trenle birlikte yolcuları karşılamaya başladı.

Karantinanın kalkmasına rağmen sokağa fırlayan insanların koruyucu kıyafet ve maskeleri eksik etmediği görüldü.

Vuhan'da son 14 günde yalnızca 2 yeni vaka doğrulanmıştı. Ancak karantinanın ardından en çok korkulan durum şehir dışından gelenlerin arasında asemptomik vakalar olabileceği gerçeği.

Ancak Çinli yetkililer, vatandaşlara daha fazla hareket özgürlüğü vermek ve ikinci bir enfeksiyon dalgasına karşı korunmak arasında çok ince bir çizgi izlemek zorundalar.

Sağlık görevlileri, Vuhan'daki insanları, kesinlikle gerekli olmadıkça, mahallelerini, yaşadıkları şehri ve eyaleti terk etmemeleri konusunda uyarmaya devam ediyor.

Bu arada yetkililer sosyal mesafe kurallarının; restoran, bar gibi sosyal alanlarda 4 kişiden fazla kalabalık grup halinde durma yasağının 23 Nisan'a kadar devam edeceğini açıkladı

Vuhan'da yetkililer sosyal mesafe sınırlamasının gerekli olduğu gerçeğini Hong Kong örneği üzerinden temellendiriyor.

Hong Kong'da geçtiğimiz hafta yeni corona virüs vaka sayısının iki kattan fazla ciddi bir artış yaşandığını hatırlatıyor.

Genişletilen diğer kısıtlamalar arasında spor salonları, sinemalar, karaoke salonları ve gece kulüplerinin kapatılması yer alıyor. Güzellik salonları ve masaj salonları listeye eklendi.

Yorumlar (0)
23°
açık
banner202