Kedilerinizi sizinle kendinizle birlikte evde tutun!

Evde sosyal izolasyonda olan veya COVID-19 semptomları yüzünden evde karantinada olan kedi sahiplerinin, virüsün kedilerin kürklerinin üzerinde taşınmasını önlemek için evcil hayvanları ile evde kalması, veterinerler tarafından önerilmekte.

Kedilerinizi sizinle kendinizle birlikte evde tutun!

İZMİR GÜNDEM - İngiliz Veteriner Derneği, hayvanlarda fomit (cansız olduğu halde hastalıktaşıyanorganizmalarıtaşıma yetisine sahip nesneler) olabileceğini ve onlarla temasa geçen bir kişi tarafından sevilirlerse virüsü kürklerinde tutabileceğini söyledi.  İngiliz Veteriner Derneği açıklamasında, “COVID-19'a sahip olan veya kendini izole eden evcil hayvan sahipleri için, kedinizi bu süre içinde mümkünse iç mekanda tutmanızı öneririz. Virüs, masalarında ve kapı tokmağı gibi diğer yüzeylerde olduğu gibi kürkü üzerinde olabilir.” dedi. Ayrıca evcil hayvan sahiplerine verilen ana tavsiye iyi el hijyeni sağlamak oldu. İç mekanda huysuzlaşan kedilerin sahiplerine kedilerini dış ortama çıkarmaları durumunda gerekli hijyen önlemlerini almaları tavsiye edildi.

Bronx Hayvanat Bahçesi'nde yapılan bir araştırmada ise bir kaplan da dahil olmak üzere birkaç hayvana COVID-19 teşhisi konuldu ancak bu durumlarda bile hayvanların virüsü insanlara geçirebileceğine dair bir kanıt bulunamadı. İngiliz Veteriner Derneği “İnsanların evcil hayvanları hakkında panik yapmamaları çok önemlidir. Hayvanların hastalığı insanlara geçirebileceğine dair bir kanıt yoktur. Az sayıda görülen vakalarda köpeklerin semptom göstermediği anlaşılmıştır, ancak kediler hastalığın klinik belirtilerini gösterebilir.” diyerek kedi sahiplerinin gerekli hijyen önlemlerinin alınması ve evde durmaları tekrarladı. Diğer büyük bir endişenin ise COVID-19 testleri pozitif olan hastaların kedilerinin başkaları tarafından sevilmeleri hakkında olduğu açıklandı.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202