Türkiye’nin Büyük Kaybı Köy Enstitüleri Buca’da Konuşuldu

Buca Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ortaklığı ile Cumhuriyetten günümüze Türkiye’nin eğitim sistemini konuştu.

BELEDİYE 27.11.2019, 11:24
Türkiye’nin Büyük Kaybı Köy Enstitüleri Buca’da Konuşuldu

Panelde konuşma yapan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, köy enstitüleri kapatılmasaydı, kendilerinin bir karşı devrim sürecini yaşamayacaklarını belirtti.

Türkiye’nin ilk köy enstitüleri arasında olan Kızılçullu Köy Enstitüsü’nden beri eğitim şehri olan Buca’da eğitim ve öğretimin dünü, bugünü, yarını konuşuldu.

Türkiye’nin modernleşme sürecinde çok önemli yapı taşları arasında olduğu kabul edilen köy enstitülülerinin felsefesini yaşatma ve yeni kuşaklara aktarma amacı ile kurulmuş olan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nce (YKKED) Buca Belediyesi’nin de ev sahipliğinde 24 Kasım Öğretmenler Günü haftası çerçevesinde panel  yapıldı.

Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde yapılmış olan Cumhuriyet Eğitim Devriminden Günümüze Eğitim ve Öğretmen Paneli’nde konuşan Başkanı Av. Erhan Kılıç, köy enstitülerinin Türkiye’nin en mühim değerleri arasında olduğunu, köy enstitülerinin verdiği aydınlanma ışığının, bireylerin kişilik oluşumundan ekonomiye dek pek çok şeyi tamamladığını ve ülke adına en büyük kayıbın belki de köy enstitüleri olduğunu dile getirdi.

Kılıç, Türkiye’de en çok hedef gösterilmiş olan yerlerden bir tanesinin köy enstitüleri olduğunu, değişen siyasi konjonktürün ilk müdahalesinin hep eğitim sistemi olduğunu, bugün de yamalı bohça gibi olan eğitim sistemiyle cumhuriyetin ilk zamanlarındaki eğitim sistemi karşılaştırıldığında aradaki farkın çok net bir şekilde görüldüğünü, son dönemlerde üreten, arayan, geliştiren bir nesil değil yalnızca verilenle yetinen, düşünmeyen, okumayan, araştırmayan bir nesil ile karşı karşıya olunduğunu, kendilerine düşen görevin; gelecek nesillere ışık olma ve onlara bilimsel eğitim ile bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşma yapan YKKED Kızılçullu Şube Başkanı Uzm. Hüseyin Bozdağ ise, Köy enstitülerinin tekrardan canlandırılabileceğini, isminin köy enstitüleri olmak zorunda olmadığını ve meselenin özde olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202