Menemen’de Çok Önemli Bir Proje Daha Başladı

Menemen Belediyesi tarımsal kalkınma amacı ile başlattığı projelerine bir yenisini daha ilave etti.

BELEDİYE 05.11.2019, 17:44
Menemen’de Çok Önemli Bir Proje Daha Başladı

Anadolu’nun 1000 senelik tarımsal motiflerinden olan karakılçık buğdayı Menemen Tarımsal Araştırma Merkezi’nde yapılan Karakılçık Buğdayı Ekim Şenliği’yle Menemen topraklarına ekilmeye başlandı.

Menemen Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar ilçesindeki karakılçık buğdayını yerel tarıma kazandırma projesine Menemen’de başladı.

Menemen Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisiyle başlamış olan etkinlik protokol konuşmalarından sonra  ekim töreniyle sürdü.

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında, bugünün Menemen için farklı bir gün olduğunu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kendilerine verdiği destek neticesinde karakılçık buğdayını bugün itibari ile toprak ile buluşturduklarını, senelerdir ötelenen, gündeme alınmayan ürünün son dönemde tekrardan ön plana çıkmaya başladığını, Menemen’in tarım kenti olduğunu, Menemen’de bugün çay ve muz hariç tüm ürünlerin yetiştiğini, bu verimli toprakların görmezden gelinmesinin tarımda hem Menemen hem de Türkiye olarak gerilemeye neden olduğunu belirtti.

Aksoy ayrıca, “Türkiye’yi yıllardır ithal eder konuma sokan bir dizi gelişme yaşandı. Bunlardan biri de Marshall Planı’dır. Bu plan bir işgaldir. Köylüyü üretmekten imtina etme işgalidir. Türkiye bugün üretemez duruma geldi. Rahmetli Bülent Ecevit döneminde projeler vardı. Köy kent projeleri bunlardan biriydi. Bunlar bugün itibariyle yeniden gündeme geldi. Türkiye tarım ülkesiyse kalkınma tarımdan olmalıydı. Biz bugün Büyükşehir ile birlikte Menemen’de tarımsal kalkınma hamlesini başlatmış oluyoruz. Menemen’de yeni bir dönem başlıyor. Köylü milletin efendisiyse biz de bunun karşılığını onlara vermek zorundayız. Geçmişte köylümüz olmasaydı o ordu Ankara’dan İzmir’e nasıl gelirdi?” diye konuştu.

Başkan Tunç Soyer’se, buğdayın tarihinin Anadolu’nun tüm uygarlıklarından evvele dayandığını, bereketli hilalin en bereketlisinin Anadolu olduğunu, yolcuklarının Seferihisar’ın Görece köyünde yaşayan Halil İbrahim Amca’nın sağlığında yıllarca saklamış olduğu bir avuç atalık karakılçık tohumu ile başladığını, bunlardan 500 dönüme yetecek kadar çoğaltıldığını, bugün itibari ile sağlıksız ithal tohumların yerini tekrardan Anadolu’nun yerli tohumunun almaya başladığını sağlıklı yerel tohumların kısa sürede kitleleri doyuracağı günleri de göreceklerini ifade etti.

Yorumlar (0)
26°
parçalı bulutlu
banner202