Korona günlerinde üreticiye sulamada destek

Bademli Barajı ile 10 bin 480 dekar tarım alanına can suyu sağlayan Ödemiş Belediyesi, sulama sezonuna başladı. Ölçülebilir oluşuyla suyun her damlasına sahip çıkan sayaçlı sistemin kullanılacağı yeni sulama sezonunda üreticiler baraj suyundan daha uygun fiyatla yararlanabilecek. Yeni sistemle sağlanacak tasarruf sayesinde sulama yapılan gün sayısının arttırılması hedefleniyor.

BELEDİYE 05.05.2020, 16:13
Korona günlerinde üreticiye sulamada destek

Ödemiş’te Bademli, Kemenler, Ovakent, Konaklı ve Bozcayaka mahallelerinin çevresindeki 10 bin 480 dekar tarım alanına su temin eden 4 milyon 950 bin metreküp su kapasiteli Bademli Barajı’nda sulama sezonu başladı. Bademli Barajı’nda ve sulama hatlarındaki son durum Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Feridun Azeroğlu ve Tarımsal Hizmetler Müdürü Kadir Yıldız tarafından yerinde incelendi.

Akıllı kartlı sayaçlı sistemle tasarruf sağlanacak

Geçen yıl sulama sezonu ile başlatılan ve tüm hidrantlarda yaygınlaştırılan akıllı kartlı sayaçlarla üreticiler, ölçülebilir ve hesaplı sulama yapacak. Suyun israfını önleyerek tasarrufla sulama sezonunun uzamasını sağlayacak yeni sistemde üreticiler dekar başına 250 metreküp su kullanabilecek. Üretici, akıllı kartla çalışan sayaçlı sistem sayesinde tükettiği kadar suyun ücretini ödeyecek.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün belirlediği tarifeye uygun olarak Ödemiş Belediye Meclisi kararıyla dekar başı sulama ücreti 0,11 TL olarak belirlendi. Buna göre üreticiler, modern sulama teknikleriyle sulama sezonu boyunca dekar başına ortalama 27 TL sulama ücreti ödeyecek. Avantajlı fiyatla sulama yapacak üreticiye destek sağlanmış olacak.

“Zor günlerde üreticiye destek”

“Bu zor günlerde üretimden kopmayan hemşehrilerimize sulamada bir nebze de olsa destek vermek istiyoruz” diyen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Mevsimlerin kurak geçtiğini üzüntüyle görüyoruz. Tedbirlerimizi almak zorundayız. Yer altı su seviyelerimizin durumu ortada. Yarın çok geç olmadan bugün aklın ve bilimin ışığında çözümler üretme noktasındayız. Bademli Barajımızda sulama sezonu öncesi arkadaşlarımız gerekli hazırlıkları yaptılar. Bu sezondan itibaren akıllı kartlı sayaçlı sistem tüm hidrantlarda kullanılacak.

 

“Bu sistemle ikinci ürüne su yetecektir”

Akıllı kartlı sayaçlı sisteme göre üreticilerimizin su tüketimi metreküp fiyatı üzerinden ücretlendiriliyor. Belediye Meclisimizin aldığı karar doğrultusunda bu sezon üreticimiz dekar başına 27 lira sulama ücreti ödeyecek. Modern sulama teknikleri ile dekar başına 250 metreküp su tüketimi öngörülen bu sistemde baraj suyumuz uygun fiyatla daha tasarruflu değerlendirilecek. Bu sayede sulama sezonu uzayacak ve ikinci bir ürünün sulanması da sağlanacaktır. Adil ve verimli bir sulama sistemi ile hem su kaynaklarımızı koruyacağız, hem de altından değerli topraklarımızın çoraklaşmasını önleyeceğiz. Koronavirüs günlerinde ‘Üreticimizin emeği tarlada kalmasın, üretirken tasarruf etsin, maliyetleri azalsın’ diyoruz. Yıllardır sulama maliyetleri bölgemizin bir gerçeği. Biz maliyetleri bir parça da olsa azaltarak üretirken kazanmayı hedefliyoruz. Bu anlamda üreticimize sulamada destek sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
23°
parçalı bulutlu
banner202