Kıyı Belediyeleri Marmaris’te Buluştu

Marmaris’te Kıyı Belediyeler Birliği’ne bağlı üye belediye başkanlarının yeni belediye kanun tasarısını görüştükleri toplantıların ilki gerçekleştirildi.

Kıyı Belediyeleri Marmaris’te Buluştu

Marmaris’te toplanan Kıyı Belediyeler Birliği’ne bağlı üye belediye başkanları, çalışmaları süren yeni belediye kanun tasarısı için görüşlerini paylaşmak üzere toplandı.

31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen mevzuat bilgilendirme toplantılarının ilki Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapıldı. 4 Gün boyunca yeni çıkan yönetmelik ve genelgelerin uygulanması, belediye başkanları ve meclis üyelerinin görev ve yetkilerinin konuşulacağı toplantıya 40’ın üzerinde üye belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve belediye çalışanları katıldı.

Aynı zamanda Ege Kıyı Belediyeler Birliği Başkanı olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, toplantının açılış konuşmasını yaparak, üyesi olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yaptığı konuşmada Kıyı Ege Belediyelerinin en önemli sorunlarından birinin yaz ve kış ayları arasındaki nüfus farklılığına rağmen bütçeden ayrılan payın aynı kalması olduğunu belirten Batur, “Özellikle kıyı ege dendiğinde kıyıdaki turizm ile ilgili bütün kentlerimizdeki en büyük problemlerden bir tanesi yaz kış nüfusu arasındaki fark. Kış aylarında 100 bin nüfuslu bir ilçemiz, yaz sezonunda 500 bin kişiye hizmet üretiyor. Ancak İller Bankası’ndan verilen pay 100 bine göre veriliyor. Geçmişten bu yana hep tartışılan bu konuda katsayı verilmesi önerisi var ancak her belediyenin kendi kriterleri var. Bu kriterlerin toplanması konusunda çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yaptığı konuşmada vergi ile ilgili kalemlerde güncelleme yapılması gerektiğine de değinerek, “Haberleşme vergisi alıyoruz ancak ev telefonu kullanan kalmadı. Bunun yerine kullanılan cep telefonları ve baz istasyonlarına göre düzenlenmesi gerekiyor. Havagazı vergisi de adı gibi hava oldu, çünkü havagazı yok. Bunun yerine de doğalgaz kullanımından pay verilmeli. Su faturasından alınan katı atık vergisi ise artezyeni olan, şebeke suyu kullanılmayan işyerleri dikkate alınarak elektrik faturasından alınmalı. Motorlu taşıtlardan da yol ve trafik katkı paylarının büyükşehir ve ilçe belediyelere verilmesi gerekiyor. Tekrar hatırlatmak isterim ki belediyelerimizin gelirlerini artıracak bu önerilerimiz vatandaştan ek vergi alınması şeklinde olmayacak. Bizim önerimiz zaten bahsettiğimiz kalemlerde alınan vergilerden belediyelerimize pay aktarılması yönünde. Bunlarla ilgili çalışmalar da Türkiye Belediyeler Birliğince yürütülüyor” dedi.

Kıyı Ege Belediye Başkanları ve meclis üyelerini bir araya getiren programda, mevzuat ve yeni yönetmeliklerin nasıl uygulanacağı hakkında bilgilendirme toplantıların yanı sıra seminerler de yer alacak. Seminerlere Sayıştay eski daire başkanlarından Abdurrahman Acar ve İmar şehircilik uzmanı Abdurrahman Keleş’in de konuşmacı olarak katılması planlanıyor.

Yorumlar (0)
14°
parçalı bulutlu
banner202