Karabağlar’da İlber Ortaylı’ya Yoğun İlgi

Karabağlar Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 81. yıldönümünde Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşisi ile andı.

BELEDİYE 11.11.2019, 14:50
Karabağlar’da İlber Ortaylı’ya Yoğun İlgi

Prof. Dr. Ortaylı’nın “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” isimli sunumu yoğun bir ilgi gördü. Belediye ana hizmet binasında bulunan Muzaffer İzgü Konferans Salonu'na sığmayan vatandaşların büyük kısmı söyleşiyi, merdivenlere oturup izleyebildi. Etkinliğe büyük bir teveccüh vardı ve bu durum bazen izdiham yarattı.

Etkinlik başında konuşan Başkan Selvitopu, Cumhuriyeti Milletine hediye eden Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve şükran ile andıklarını, Türk Ulusu’nun bu emaneti en iyi biçimde taşıyacağından emin olduğunu, Karabağlar’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün değerini çok iyi bildiğini, kendilerinin ona yaraşır biçimde görevlerini yaptıkça, O’nu da en iyi şekilde anmış olacaklarını, çok çalışıp, bu ülkeyi O’nun arzuladığı uygarlık seviyesine ulaştırmanın herkesin görevi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ortaylı da söyleşisine 1953’de Atatürk’ün naaşının Etnoğrafya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınmasına 6 yaşında iken şahitlik ettiğini anlatarak başladı.

Atatürk’ün vefat ettiği 1938’de 2. Dünya Savaşı’nın eşiğinde olunduğunu belirten, Avrupa’da ise ülkelerin sağ ve sol diktatörlerce yönetildiğini ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye’nin böyle bir ortamda ve üstelik baştakiler asker kökenli olmasına rağmen askeri masrafları kısıp, sağlık ve eğitime yöneldiğini, bunun çok ilginç olduğunu, o dönemlerde ülkedeki sağlık hizmetlerinin, Orta Avrupa ve Balkanlar’dan çok ileride olduğunu ve bugün maalesef eğitim ve kültür ile alakalı 1938’lerin çok gerisinde olduğunu belirtti.

Söyleşiden sonra Başkan Selvitopu Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, Karabağlar ilçesinde bulunan  mobilya ustalarının el işi ile üretmiş oldukları oyma sandık ve fidan dikim sertifikası hediye etti.

Yorumlar (0)
22°
parçalı bulutlu
banner202