HAYVAN DIŞKILARI ELEKTRİK VE ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR!

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıpınar Mahallesi’nde kurulan (Energrom) Foça Biyogaz Enerji Santrali Tesislerinde Yerel Paydaşlar İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıda hem tesisin tanıtımı yapıldı, hemde çevreye rahatsızlık ve zarar verdiği iddia edilen sıvı (atık) gübre, koku, sinek ve diğer sorunlarla ilgili konular tartışıldı.

BELEDİYE 20.07.2020, 14:52 Ecem Atabay
HAYVAN DIŞKILARI ELEKTRİK VE ORGANİK GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR!

Covid-19 önlemleri dolayısıyla toplantı Ilıpınar Mahallesi’nin Küme Evler bölgesinde kurulu tesisin bahçesinde açık havada gerçekleştirildi. Toplantıya Foça Belediyesi Meclis Üyeleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Tercanlıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, İzmir Büyükşehir belediyesi Foça Yerel Hizmetler Şube Müdürü Baran Gezmiş Yıldırım, Liman Başkanı Vekili Yaşar Karabacak, bazı STK ve çevre platformları temsilcileri, Cemil Midilli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin  Müdür, Öğretmen ve  Yenilenebilir Enerji bölümü öğrencileri, ilçede ki mahallelerin muhtarları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

GÜNDE 450 TON HAYVAN DIŞKISI İŞLENİYOR ELEKTRİK KURU VE SIVI GÜBRE ÜRETİLİYOR

Toplantı Energrom Enerji A.Ş. Genel Müdürü Fatih Odabaş, Tesis Müdürü Çevre Mühendisi İlke Seçkin Ünal, tesiste görev yapan ziraat ve elektrik mühendisleri ile bağımsız sertifikalandırma kurumu yetkilisi Dr. Umut Önder’in tanıtım sunumlarıyla başladı. Konuşmacılar 2019 yılında 12 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste çoğunluğu mühendis 30 kişinin çalıştığını, 300 tonu büyükbaş 150 tonu tavuk dışkısı olmak üzere günde 450 ton atık işlendiğini, 5 bin tonluk 4 adet çürütme tankında elde edilen metan gazının dönüştürülmesiyle saatte 3.2 MegaWatt elektrik üretildiğini, elde edilen ürünler arasında paketlenerek satılan kuru gübre ile talep eden bölge çiftçilerine ücretsiz olarak verilen sıvı gübre olduğunu, üretime ve çevresel etkilere yönelik olarak Ulusal ve Uluslararası düzeyde her türlü belgelerin alındığını anlattılar. Tesisin yörede daha önce büyük sorun oluşturan besi çiftlikleri atıklarının bertaraf edilmesini sağladığına vurgu yaptılar.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar tesisin kurulmasından büyük memnuiyet duyduklarını, yakın yerleşim birimlerinden personel temin edilmesini dilediklerini,  4 yıl önce eğitime açtıkları Yenilenebilir Enerji bölümü öğrencilerinin tesiste hem staj hem de çalışma olanağı bulmasını talep ettiklerini söyledi.

Toplantının son bölümü katılımcıların eleştiri ve sorularına yetkililerin cevap vermesi şeklinde gerçekleştirildi.

SIVI ATIKMI SIVI GÜBRE Mİ

Foça Belediyesi Meclis Üyeleri Kenan Gülay ve Hakan Barçın,  Foça Çevre Platformu (FOÇEP) sözcüsü Bahadır Doğutürk, Foça Forum Platformu Temsilcisi Hasan Aytekin ve Foça Ziraat Odası eski Başkanı Ercan Yüksektepe ile bazı vatandaşlar yetkililere sorular yönelttiler. Katılımcıların sıvı atık, tesis yetkililerinin sıvı gübre olarak tanımladıkları ürünün ücretsiz dökülmesinin gerekçesinin açıklanmasını istediler. Sıvı atık yada gübre olarak tanımlanan maddenin kooperatifler, Ziraat Odası ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nce oluşturulacak bir ekipçe numune alınarak bağımsız bir laboratuarda analizinin tekrar yapılmasını, sonucun ilçedeki çiftçi ve ilgililere verilmesini önerdiler. Tarlaya sıvı gübre döktükten sonra çevrede oluşan yoğun koku ve sinekten duyulan endişe ve rahatsızlığı ilettiler. Sıvı gübre taşıyan kamyonların Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararlarına aykırı olarak yerleşim yerlerinden geçmesi ve park ederek çevreye rahatsızlık vermesi konularında önlem alınmasını istediler.

YEREL PAYDAŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA DEVAM

Tesis yetkilileri numune vermeye açık olduklarını, sıvı gübreyi şişeleyip satabileceklerini, ancak bölge çiftçisine destek olarak ücretsiz vermeyi tercih ettiklerini, araç rotaları konusunu düzelteceklerini, sinek konusunun bölgedeki besicilerle birlikte kolayca çözülebileceğini, yerel paydaşlarla toplantılar yapmayı sürdüreceklerini, sorun ve şikayetleri en aza indirerek bölgeye faydalı olmaya çalışacaklarını söylediler.

Toplantı öğrencilerin staj ve çalışma taleplerine olanaklar ölçüsünde olumlu yaklaşılacağının belirtilmesiyle tamamlandı.

Yorumlar (0)
10°
parçalı bulutlu
banner202