Çam Fıstığı İçin İmzalar Atıldı

Bergama Kozak bölgesinde çam fıstığı üretiminde yaşanan düşüşü önlemek adına İzmir Büyükşehir Belediyesi, harekete geçti.

BELEDİYE 09.10.2019, 14:25
Çam Fıstığı İçin İmzalar Atıldı

Bergama Kozak Yaylası’nda bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çam fıstığının üretiminin düşmesine karşı harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ile bir protokol imzaladı.

Protokol, 2009 senesinden bu yana, yöre ekonomisini ve yöre halkının geçimini olumsuz yönde etkileyen fıstık çamlarında kademeli olarak artan verim düşüşünün sebeplerinin tespitinin ve çözümünün araştırılması için imzalandı.Türkiye Ormancılar Derneği’nin hazırladığı protokol, Belediye Başkanı Tunç Soyer, Derneğin Genel Başkanı Hüseyin Çetin ve projenin yürütücüsü olan Prof. Dr. Sezgin Özden’in imzaları ile tamamlandı.

Dernek ve Belediye Birlikte Çalışacak


Verim düşüklüğünün önüne geçmek için hazırlanan projede, belediyeye ve orman köylülerine kozalak veriminin düşüş sebepleri bilimsel olarak sunulacak.Bilimsel tespitlerden sonra sorunun çözümüne yönelik izlenecek yöntemler belirlenecek. Bölgeye aktif hava kirliliği örnekleme ve meteoroloji istasyonları kurulacak. Dernek, istasyonları belediyenin görevlendirdiği teknik ekip ile birlikte takip edecek. Proje boyunca kozalak Kralbet ve toprakla yağış suyu örnekleri düzenli olarak alınacak. Bölgedeki mantar ve böcek gibi zararlılar incelenecek. Araştırmanın genel gidişatı ile alakalı hazırlanan rapor altı ayda bir belediyeye sunulacak. Proje bitiminde değerlendirme ve tespitlerle çözüm önerilerini kapsayan bir sonuç raporu da hazırlanacak. 

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202