İzmir Gündem

BRCA Testi Kadınlar İçin Büyük Önem Arz Ediyor

SAĞLIK

Angelina Jolie  genetik mutasyondan çıkan kanser riskine karşı göğüslerini aldırmıştı ve bu durum dünya çapında farkındalık oluşturmuştu.

Türkiye’de de kadınların BRCA mutasyonu ile alakalı artık daha bilinçli olduğu belirtildi.

Kanseri baskılama görevi olan vücutta anormal hücrelerin büyümelerine engel olan proteinleri üreten BRCA1 ve BRCA2 genleri mutasyona uğrayınca kanser riskini fazlalaştırıyor. Dünya genelinde BRCA gen mutasyonunun kanser hücrelerinde çoğalma yapabildiği hakkındaki farkındalığın çoğalması meşhur oyuncu Angeline Jolie sayesinde oldu.

Hemen Hemen 6 sene evvel Jolie, kanser riskini yok etmek amacı ile evvela her iki göğsünü daha sonra da yumurtalarını ve tüplerini aldırtmıştı. Kalıtsal BRCA gen mutasyonu teşhisi konulmuş olan Jolie, kansere yakalanmanın riskini almadı ve bahsi geçen organlarından vazgeçti. Jolie böylece yaşamı seçtiğini belirtti.

Konu hakkında konuşan Dr. Ebru Durmuş, bugün Türkiye’de de BRCA testi yaptırmış olan ve mutasyon belirlendiği zaman ameliyata karar veren kadınların sayısında artışın olduğunu belirtti. BRCA gibi testlerin ciddi ve ölümcül hastalık risklerini öncesinden belirleyebildiğini belirten Durmuş, ama bu testlerden alınan bilgilerin doğru yorumlanmasının büyük önem taşıdığını, test sonucu pozitif çıkarsa yani mutasyon varsa hasta için yol haritasının belirlendiğini ve gerekli işlemlerin yapıldığnı söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.