Karaburun'daki biyoçeşitlilik geleceğe taşınacak

Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak ilan edilen Karaburun-Ildır Körfezinde yürütülen “Karasal Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi” ile bölgedeki canlılar kayıt altına alınıyor.

GÜNDEM 07.07.2022, 12:38
Karaburun'daki biyoçeşitlilik geleceğe taşınacak

Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak ilan edilen Karaburun-Ildır Körfezinde yürütülen “Karasal Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi” ile bölgedeki canlılar kayıt altına alınıyor. Proje, doğal yaşamla insan yaşamını dengeye oturtup, sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçlıyor.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve bölgenin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin belirlenmesini amaçlayan biyoçeşitlilik araştırma projesi, yılsonunda tamamlanacak.


Yaban hayatı açısından oldukça zengin olan bölge, nesli tükenmekte olan ve uluslararası düzeyde koruma altına alınan Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanı olarak dikkat çekiyor. Koruma altında olan ada martısı, yılan kartalı, küçük kerkenez, ada doğanı gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan bölge ayrıca su samuru, karakulak, Akdeniz nalburlu yarasası gibi ender görülen türleri de barındırıyor.



Akdeniz foku gözlemlendi


Körfezde yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan jeoloji ve hidrojeoloji uzmanı Dr. Tuğbanur Özen Balaban, Karaburun-Ildır Körfezi'nin 2019 yılının Mart ayında Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edildiğini söyledi. Doğal ortamı bozulmayan bölgede biyoçeşitliliğin mevcut durumunun ortaya çıkarılması ve sürekliliğinin sağlanmasının çok önemli olduğuna işaret eden Balaban, projenin yarımadanın karasal kısmında yürütüldüğünü dile getirdi.


“Projenin, özellikle buradaki biyoçeşitliliğin gelecek nesillere aktarılması ve korunmasının sürdürülebilmesini sağlayacağını da ifade eden Balaban, “Karaburun Yarımadası; orman, kıyı, kara, sulak alan ekosistemini bir arada barındırıyor. Bundan dolayı da yine bölgede fokların üreme ortamları söz konusu. Bunun dışında yabani hayatta sayabileceğimiz kurt, vaşak gibi canlı türleri bu ortamda yaşam buluyor. Su samurları da iç sularda gözlemlenmiştir. Bunun dışında özellikle kuş türleri açısından bu bölge oldukça zengindir. Bu bölgede özellikle bin 106 takson belirlenmiş ama bunlardan 142'si özellikle Karaburun için yeni kayıt altına alınmış taksonlardır” dedi.


Akdeniz fokunu kıyı kesimlerde gözlemlediklerini de ifade eden Balaban, Tuzla Koyunda ise toprak kurbağasını ilk defa bu projede kayıt altına aldıklarını söyledi.

Yorumlar (0)
13°
az bulutlu
banner202